НОВИНИ

Израел започна сухопътна операция в Ивицата Газа

Нетаняху: Израелски войници са навсякъде в Газа

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
07:41, 29.10.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израел започна сухопътна операция в Ивицата Газа. Неспирни бомбардировки срещу Газа рано тази сутрин, след като в телевизионно обръщение снощи премиерът Бенямин Нетаняху обяви начало на втората фаза от войната срещу Хамас и съобщи, че израелски военнослужещи се намират "навсякъде в Ивицата Газа".

Над Газа бяха пуснати листовки, с които местните жители са предупреждавани, че районът вече е бойно поле. В Ивицата Газа днес беше възстановена интернет връзката, след като в петък беше наложено комуникационно затъмнение.

Тътенът на бомбите не стихва, а Хамас продължава да изстрелва ракети към израелските територии.

Израелската армия отново призова хората да се преместят в южната част, където днес ще бъдат увеличени доставките с хуманитарни помощи. От Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци съобщават, че хиляди палестинци са нахлули в складовете и са започнали да грабят брашно и продукти.

От организацията предупреждават, че инцидентът показва, че след три седмици война гражданският ред започва да се разпада. Днес изпратените в петък съобщения по мобилните телефони до хора в Газа най-накрая пристигнаха.

Медик от ивицата разказва, че през последните два дни сигнали за медицинска помощ не са получавани. Линейките са се отправяли в посоката, откъдето се виждат облаци дим.

"Оставихме екип на входа на болницата да посреща ранените. Питахме хората къде са били ранени и така локализирахме района и тръгвахме натам с линейки. Ситуацията беше катастрофална, за първи път ни се случи такова нещо", заяви Насим Хасан, парамедик в Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в телевизионно обръщение, че основните цели на сухопътните военни действия са да се унищожи ислямистката групировка Хамас и да се освободят държаните от нея заложници. За първи път след атаката на 7 октомври премиерът Бенямин Нетаняху отговаря на журналистически въпроси.

"Има моменти, когато една нация е изправена пред две възможности - да бъде или да умре. Ние сме в такъв момент и няма съмнение как това изпитание ще приключи - победителят ще е един. Войната на територията на Газа ще бъде дълга и трудна и ние сме подготвени за това", допълни израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Катар предупреди, че сухопътните действия на израелската армия затрудняват преговорите за освобождаване на заложниците. А иранският президент Ебрахим Раиси написа в социалната мрежа "Екс", че Израел е "прекрачил червените линии и това може да принуди всички да действат".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нормално стартира изборният ден в Стара Загора
Нормално стартира изборният ден в Стара Загора
Първите гласоподаватели вече упражниха правото си на вот във Варна
Първите гласоподаватели вече упражниха правото си на вот във Варна