НОВИНИ

Ще успее ли Израел да спаси пленените?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:41, 28.10.2023
Чете се за: 04:35 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Близки на пленените от Хамас протестираха в Тел Авив. Искането им е Израел да предприеме по-мащабни действия, за да бъдат освободени заложниците. Опасенията на протестиращите са, че със сухопътните операции преговорите за освобождаването на пленените може да се провалят. С посредничеството на Катар досега са освободени 4 души. По данни на Тел Авив в плен остават 229 души. Ще се справи ли Израел с най-голямата криза със заложници в историята на страната - разказва Биляна Бонева.

Да смаже Хамас и да спаси над 200 души, държани в плен, сред които бебета, деца, жени и възрастни хора. Вече 21 дни Израел се бори с това тежко предизвикателство.

Листовки, разпръснати от израелските военни над Газа обещават парична награда и гаранции за сигурност за информация, която би помогнала да бъдат открити похитенитее. Чрез операции на спецчаститите и разпити на заловени членове на Хамас, израелската армия се опитва да разбере къде са заложниците. Засега единственото сигурно е, че те са в тунелите под Газа. За това потвърди и 85-годишната Йочевед, която беше освободена преди дни.

"Изглеждаше като паяжина, с много тунели", каза Йочевед Лифшиц.

Дълъг е стотици километри, на места е дълбок повече от 80 метра - картата на подземния град на Газа е известна на много малко хора.

"Тунелите са свързани така, че терористите могат лесно да се предвижват от една зона в друга. Много е трудно да ги открием", заяви Амир Авиви, председател на Израелския форум за отбрана и сигурност.

Подземният град на Газа остава загадка дори с технологиите, с които разполага израелската армия.

"Въпреки бума на технологиите, заради различните пластове на почвата в Газа, която се състои от пясък и глина, примесени със сол, определянето на точното разположение на тунелите е трудно", обясни проф. Джоел Роскин, геолог.

Досега от Хамас не са потвърдили точния брой на плененините. При посещение в Москва, представител на групировката заяви, че и други палестински организации също са взели заложници. И че на този етап от политическото крило на Хамас нямат информация за всички места, където държат пленените.

Вариантите, от които може да се възползва Хамас са няколко. Първоночално от групировката обявиха, че ще искат размяна за държани в израелски и американски затвори палестинци. Появиха се, обаче и твърдения, че Хамас ще предаде пленените на Иран, който ще ги използва срещу Съединените щати.

Третият вариант е преговори за освобождаването им. Засега основният преговарящ с Хамас е Катар. Според съобщения в арабски медии, Катар преговаря за още 50 души с двойно гражданство. Тел Авив отрича да се водят преговори.

"Имаме много въпроси към израелското правителство. Искаме нашите близки да се върнат живи", каза Ноам Бенум, роднина на заложник.

Още през 70 те години на 20 век палестински групировки вземат заложници. В повечето случаи Израел разчита на спецоперации. При едно от похищенията загива Йонатан Нетаняху - по-големия брат на сегашния израелски премиер. Най- дългата заложническа криза продължава 5 години.

През 2011-та Бенямин Нетаняху се съгласява да размени израелски войник срещу почти 1030 палестински затворници. Сегашната криза, обаче, е най-тежката за Израел. Не само заради големия брой пленени, но и заради липсата на ясно ядро на похитителите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ в изборния ден: топ водещи, 9 студиа, 64 репортери, 124 камери от всяка точка на страната
БНТ в изборния ден: топ водещи, 9 студиа, 64 репортери, 124 камери от всяка точка на страната
Израел обяви нов етап във войната с Хамас
Израел обяви нов етап във войната с Хамас