НОВИНИ

Израел обяви нов етап във войната с Хамас

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:36, 28.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израел обяви нов етап във войната срещу Хамас, като най-добрите израелски военни в момента действат по цялата територия на Газа.

Ивицата преживя най-тежките удари от началото на конфликта, там навлязоха израелски танкове. Израелската армия обяви град Газа за "бойно поле" и призова жителите да се евакуират на юг. Анклавът е откъснат от света без интернет и телефонни линии.

Турският лидер Реджеп Ердоган обвини Израел във военни престъпления, в отговор еврейската държава отзова всички свои дипломатите в Турция. Премиерът Нетаняху изрази увереност, че сухопътната офанзива ще помогне за връщане на заложниците и предупреди, че войната с Хамас ще бъде "трудна и продължителна". Той обвини в лицемерие тези, които обвиняват държавата му във военни престъпления.

Израелската артилерия в някои участъци стреля по няколко пъти на минута, съобщава кореспондент на Би Би Си от израелския град Сдерот. Въздушните и артилерийските удари са концентрирани предимно върху северната част на ивицата. Сухопътните части, които още са в Газа, вероятно прочистват мрежата от тунели, а специални части откриват и посочват цели за бойната авиация. Снощните удари са довели до пълен хаос в Газа.

"Случилото се снощи е като от филм на ужасите. Държим децата на коленете си за да ги спасим от ударите. Интернет и всички комуникации са прекъснати. Мобилните ни телефони станаха безполезни", каза Джахад Махди - жител на град Газа.

Израел отново призова жителите на Газа да се евакуират на юг и съобщи за навлизане в "следваща фаза на войната".

"Снощи земята в Газа се разтресе. Атакувахме над земята и под нея. Атакувахме терористи на всички равнища, навсякъде. Операцията се продължи до второ нареждане", подчерта Йоав Галант - министър на отбраната на Израел.

Израел критикува остро приемането на резолюция на Общото събрание на ООН, която призовава за хуманитарно примирие в ивицата Газа. В текста не се споменава Хамас.

"Това е ден на позор. Станахме свидетели как ООН вече няма нито грам легитимност или пък адекватност", подчерта Гилад Ердан - посланик на Израел в ООН.

Турският президент Ердоган днес посочи Запада като главен виновник за кръвопролитията в Гази. Той определи Израел като окупатор и заяви, че Хамас не е терористична организация. Турският лидер говори пред огромен митинг в подкрепа на палестинската кауза на летище Ататюрк в Истанбул.

Пропалестински демонстрации имаше днес в Лондон и Париж.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще успее ли Израел да спаси пленените?
Ще успее ли Израел да спаси пленените?
Берое ликува в Ямбол след мач с много амплитуди в НБЛ
Берое ликува в Ямбол след мач с много амплитуди в НБЛ