НОВИНИ

Окончателно - гласуваме само на хартия

Премиерът за скандала с машинния вот: Докладът на ДАНС е манипулативен

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:52, 28.10.2023
Чете се за: 11:00 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Утре България избира кметове и общински съветници.

Гласуването ще бъде само и единствено с хартиена бюлетина. Това се потвърди окончателно, след като на заседанието си в ранния следобед ЦИК отказа да преразгледа решението си от снощи за отмяна на машинното гласуване. Това стана въпреки призивите на премиера Николай Денков и на ПП-ДБ на фона на протести в София и други градове.

Още сутринта започна и връщането на машините от секциите обратно в склада в София. ПП-ДБ обжалваха решението на ЦИК пред Върховния административен съд. Съдът обаче ще се произнесе най-рано в понеделник.

На извънреден брифинг преди час от ЦИК цитираха част от доклада на ДАНС. Според него, става въпрос за неправомерни действия на зам.-министъра на електронното управление, извършени на 25 октомври и изразяващи се в следното - да се проведе отново процедурата за изграждане от изходен код на софтуеъра на машините за гласуване.

С разменени обвинения между ЦИК и премиера Николай Денков се разви скандалът с машините в Деня за размисъл.

Сериозно напрежение в деня за размисъл. Централната избирателна комисия потвърди безпрецедентното си решение да няма машинно гласуване на вота утре и на балотажа, следващата неделя. То беше взето на късно заседание на комисията снощи и потвърдено днес. Преди това премиерът Николай Денков обяви, че ЦИК нарушава закона, а докладът на ДАНС, според който заместник-министър е заснел процеса по сертифициране на машините и е свалил важни кодове на флашка, е манипулиран. Той отказа Министерският съвет да публикува доклада, стигна се и до поискана оставка на заместник-председателя на Държавната агенция за Национална сигурност.

Близо 24 часа след снощното решение да няма машинно гласуване на тези местни избори, Централната избирателна комисия го потвърди и го обясни със създаване на доверие в изборния процес. И остави съдът да прецени дали решението им е правилно.

"Смятаме, че ЦИК взе обосновано решение предвид всички факти и обстоятелства. Нашите мотиви бяха да не допуснем компрометиране на гласуването, но най-вече да има доверие в изборния процес. Решението на ЦИК е обжалвано и всички факти и обстоятелства ще бъдат разгледани от съда", каза Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

На онлайн заседание членовете на ЦИК отхвърлиха предложение да се преразгледа казусът и дори не се стигна до ново гласуване. Извънредното предложение беше направено от члена на комисията Любомир Георгиев, който и снощи беше против само хартиен вот. Мотивът му беше, че докладът на Министерството на електронното управление и двата института по метеорология и стандартизация е публикуван преди крайния срок, който е днес в 17.00 часа.

"С което трите институции удостоверяват машините според изискванията на Изборния кодекс", каза Любомир Георгиев, член на ЦИК.

"Това беше може би последната възможност да постъпим по начин, който да запази престижа и авторитета на ЦИК в обществото", заяви Цветозар Томов, член на ЦИК.

"Не мога да подкрепя отмяна на решение на ЦИК, прието по съответния законов ред", коментира Севинч Солакова, член на ЦИК.

"Разглеждането и отмяна на решението би внесло, макар че по мое мнение не е налице основание, би внесло хаос и объркване на изборния процес", смята Йорданка Ганчева, ЦИК.

Преди редовното заседание на ЦИК в извънредно изявление премиерът Николай Денков призова ЦИК да преразгледа снощното си решение. Обяви, че всички основания да се гласува с машини, са налице. Той изброи седем точки, по които ЦИК нарушава закона и напомни, че срокът за удостоверяване на машините изтича в 17.00 часа днес, а решението е взето снощи, без да се изчака.

"Това решение се основава единствено и само на един доклад от ДАНС, в който наблюдения, които са направени в контролирана среда, в стая, която се наблюдава непрекъснато, са интерпретирани манипулативно. И са направени внушения, че някой може да манипулира машинния вот. Тези внушения нямат никакви основания по следните причини. Първо - машините в момента играят ролята на принтери, достатъчно е да погледнете какво са отпечатали като бюлетина", обясни Николай Денков.

По думите му докладът на ДАНС, според който заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал с телефона си процеса по сертифициране на машините и е свалил на флашка кодовете за това, е манипулативен.

"Създава се впечатлението, че нарочно липсва изискването за класифицирана информация, за да може този доклад да може да бъде разпространен максимално без проверка на фактите и така да се постигнат целите преди самия изборен ден", допълни премиерът.

"Сигурен съм, че след години събитията от вчера и днес ще се анализират в учебниците по история като класически пример за активно мероприятие, опитващо се да опорочи изборния процес", подчерта Денков.

Той отказа обаче да публикува доклада. По-рано от ГЕРБ го призоваха за това с мотив, че не е с гриф "строго секретно" и да бъдат избегнати всякакви опити за политически спекулации. За публикуване на доклада по-рано днес призова и Никола Минчев от ПП-ДБ.

"Това означава да разпространявам манипулация. Докладът го имат достатъчно други хора, ако искат да го покажат", заяви министър-председателят.

"Заради представения манипулативен доклад, с подпис на заместник председателя Деньо Денев Министерски съвет ще гласува неговата оставка веднага, след като получи решението за това от председателя на ДАНС, така, както се изисква по закон", категоричен е акад. Николай Денков.

И се обърна към ЦИК да преразгледа решението си.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова отхвърли обвиненията на премиера.

"Подобни твърдения от други държавни органи, от публични лица, намираме за недопустими и те представляват вмешателство в работата на независим държавен орган и още повече рушат доверието в изборния процес", каза Камелия Нейкова, председател на Централната избирателна комисия.

Нейкова посочи, че все още няма информация, която да опровергае доклада на ДАНС и цитира части от него. Според преписката заместник-министърът е повторил процедурата по изграждане на изходен код на софтуера на машините.

"Процедурата по доверено изграждане на изходния код беше осъществена на 20-и октомври в присъствието на представители на ЦИК в Министерство на електронното управление като финалът на довереното изграждане завърши с подписване на изходния код, с ключове, генерирани от ЦИК. След тази процедура провеждането на повторно изграждане на изходен код, каквото е извършено на 25 октомври, цитирам "качването на преносима флаш памет и запаметяването на личния телефон на заместник-министъра" е недопустимо, дори и с цел някой цитирам "да си го гледа и да си поиграе с него".

"Ако някой си позволява да си играе с инструмент, свързан с изборния процес, смятаме, че това не само е недопустимо, но и незаконосъобразно", подчерта Нейкова.

По-рано премиерът отказа да каже какво пише в доклада за действията на заместник-министъра и каза, че засега няма защо да иска оставката на министъра на електронното управление. А от ЦИК питат защо точно Михаил Стойнов е подписал чакания документ за сертифициране на машините. По-късно от министерството съобщиха, че министърът има право да упълномощава заместника си да отговаря за машините.

"В доклада са включени коректни факти. Да, имало е такъв запис. Да, имало е такива снимки. След което заключенията, които се правят, нямат нищо общо с истината. Те се правят в стая, която 24 часа се наблюдава, имало е десет човека. кой ще прави нещо конспиративно при такива условия?", попита Николай Денков.

"По отношение на зам.-министъра ще бъде направена проверка категорично. По никакъв начин не е застрашен честният вот при използването на машините. ЦИК заблудиха обществото, че решението е подписано само от отговорния заместник-министър на електронното управление", каза Денков.

Денков коментира и напрежението сред партньорите във властта.

"Ако продължи това напрежение, то няма смисъл да има кабинет. Както винаги съм казвал това, което е важно, е ние да взимаме правилните решения. Това, което се случва в момента, е много зад границите за приемане", подчерта премиерът.

И въпреки скандалите и Камелия Нейкова, и Николай Денков призоваха да се гласува утре.

Вижте повече в прякото включване на Виолета Русенова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избират кмет в село без жители
Избират кмет в село без жители
Протести в деня за размисъл в подкрепа на машинния вот
Протести в деня за размисъл в подкрепа на машинния вот