НОВИНИ

ЦИК: Решението да се гласува само на хартия утре е окончателно

Комисията подчерта, че решението й да отмени гласуването с машини е законосъобразно и цели да се запази доверието в изборния процес

цик решението гласува хартия окончателно
bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 28.10.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Решението да се гласува само на хартия утре е окончателно. Това стана ясно от брифинга на Централната избирателна комисия във връзка с местните избори на 29-ти октомври.

"По повод призивите към ЦИК да преразгледа вчерашното си решение свързано с начина на гласуване към настоящия момент, ЦИК не намира основание за това", каза Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

Нейкова подчерта, че решението на ЦИК е законосъобразно.

"Смятаме, че ЦИК взе законосъобразно и основателно решение предвид всички факти и обстоятелства, които станаха известни на комисията. Нашите мотиви бяха да не допуснем компрометиране на гласуването, да спазим разпоредбите на закона, но най-вече да има доверие в изборния процес", заяви председателят на ЦИК.

"Решението на ЦИК е обжалвано по съдебен ред и всички факти и обстоятелства, дали основание на ЦИК да приеме решението ще бъдат разгледани от съда. Постъпили са 8 жалби. Всички те са депозирани пред Върховния административен съд, така че очакваме съдът да разгледа тези жалби.

"До настоящия момент в ЦИК не е постъпила информация, която да опровергава данните, съдържащи се в преписката, получена от ДАНС относно неправомерни действия на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, извършени на 25 октомври и изразяващи се в следното, цитирам - "да се проведе процедурата по изграждане от изходен код на софтуера на машините за гласуване". Процедурата по доверено изграждане на изходния код беше осъществена на 20 октомври в присъствието на представители на ЦИК в Министерство на електронното управление като финалът на довереното изграждане завърши с подписване на изходния код, с ключове, генерирани от ЦИК. След тази процедура провеждането на повторно изграждане на изходен код, каквото е извършено на 25 октомври, цитирам "качването на преносима флаш памет и запаметяването на личния телефон на заместник-министъра" е недопустимо, дори и с цел някой цитирам "да си го гледа и да си поиграе с него".

"Ако някой си позволява да си играе с инструмент, свързан с изборния процес, смятаме, че това не само е недопустимо, но и незаконосъобразно", подчерта Нейкова.

ЦИК не е дала разрешение устройствата за машинно гласуване да напускат склада, където се съхраняват, подчерта Камелия Нейкова.

"Това, че МВР разполага със съгласуван транспортен план, както и разполагане на машините на рампите с цел тяхното транспортиране не може да се счита, че е дадено разрешение от ЦИК. Още повече в началото на вчерашния ден от органите на МВР изрично беше поискано разрешение от ЦИК машините да напуснат склада под съпровода на МВР в 13.00 ч. и такова разрешение не е дадено."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн наниза осем гола на Дармщат за едно полувреме
Байерн наниза осем гола на Дармщат за едно полувреме
Пьотр Нестеров ще играе за титлата на тенис турнира в Ал Захра, Кувейт
Пьотр Нестеров ще играе за титлата на тенис турнира в Ал Захра, Кувейт