НОВИНИ

Готовността за изборния ден в страната

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 28.10.2023
Чете се за: 05:32 мин.
У нас
Слушай новината

Ден преди местните избори общинските избирателни комисии в Пловдив, Варна, Кърджали, Благоевград и Русе спазиха среднощните указания на ЦИК и днес раздадоха само хартиени бюлетини, заедно с другите изборни книжа на секционните комисии. Това показа проверка на нашите репортери по места.

Не всички представителите на изборната администрация в тези градове бяха наясно къде се намират машините за гласуване и дали те са върнати в София. В ранния следобед от МВР излязоха с позиция, че са ескортирали машините за гласуване вчера към всички общински избирателни комисии според предварително съгласувания с ЦИК график, още преди те да вземат решението да не се гласува машинно.

Към 8.30 ч. сутринта складът в Пловдив беше заключен, а машините бяха потеглили с ескорт от полицията към София. В Русе пък това се е случило едва в ранния следобед. Проверката ни в различни секции в страната показа, че комисиите се подготвят по обичайния начин за изборния ден, без никакво напрежение.

БЛАГОЕВГРАД

Много въпросителни около машините за гласуване имаше в Благоевград. Първоначалната информация беше, че след решението на ЦИК вчера, доставката е била отменена. В последствие обаче се оказа, че малко след 20.00 часа снощи, те са били превозени с камион до склада, където е трябвало да бъдат съхранявани.

"Аз имам информация, че вчера машините за област Благоевград, са били налични на склад в късния следобед, от там нататък, кой ги пази, къде ги пази и къде се намират тези машини, ние нямам отговорност и ангажимент да ги следим", каза Мартин Бусеров.

За БНТ областният управител на Благоевград Мария Димова каза, че камионът не е бил разтоварван и тази сутрин се е върнал обратно в София.

ПЛОВДИВ

И в Пловдив устройствата за гласуване пренощуваха в склада, в който се съхраняват, а след 8.30 ч. бяха върнати към столицата.

"Съгласно решение на ЦИП от вчера беше разпоредено гласуване само на хартиени бюлетини и в общинската избирателна комисия подготвяме съставите на СИК за гласуване изцяло на хартия", заяви Калоян Сухоруков – говорител на ОИК-Пловдив.

РУСЕ

От ОИК-Русе казаха, че машините за гласуване са пристигнали и са били на склад до 13.00 часа, когато са потеглили обратно към централния склад. Раздаването на изборните материали започна едва в 14.00 часа. На място във всяка секционна комисия представителите на общината, които ги разнасят, вадеха ролките за машините и ги прибираха.

"Имаше и предложение в нашата комисия да се гласува решение по подобие на софийското за продължаване на снабдяване на секциите с материали за гласуване с машина. То не събра мнозинство, така че не е гласувано", каза Милена Хинкова – председател на ОИК-Русе.

Въпреки решението за отмяна на машинното гласуване подготовката за вота се осъществява спокойно и без напрежение.

"Аз разбрах от медиите, че няма да има машини и вече като отидохме в район Централен да си вземем материалите там също бяхме уведомени, че няма да има машини", уточни Мариана Павлова – секретар на СИК, Пловдив.

"Ние работим екипно и се надявам да не допуснем грешка при попълване на протоколите. Това е най-важното за нас - да сме коректни, стриктни", каза Марта Перчева – председател на СИК 19, Пловдив.

ВАРНА

До обяд приключи раздаването на изборните книжа и материали във Варна. В Общинската избирателна комисия не са получавани сигнали за нарушения в Деня за размисъл.

"Нямаме някакви проблеми кой знае колко съществени. Раздали сме това, което ни е оказано от ЦИК", заяви Велин Жечев – председател на ОИК-Варна.

КЪРДЖАЛИ

"Има винаги достатъчно бюлетини, дори когато се е гласувало с машини имаме и хартиени бюлетини, защото е предвидено ако се случи нещо с машината да не тръгнат нещата, винаги има достатъчен брой бюлетини", подчерта Юркюш Ахмед – председател на ОИК-Кърджали

Секционните комисии очакват допълнителни указания от ЦИК за попълване на протоколите при отчитане на резултатите от изборите в секциите, в които трябваше да се гласува и с машина.

Вижте прякото включване на Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юристи за скандала: Решението на ЦИК не е повод за оспорване на вота
Юристи за скандала: Решението на ЦИК не е повод за оспорване на вота
Избират кмет в село без жители
Избират кмет в село без жители