НОВИНИ

БНТ в изборния ден: топ водещи, 9 студиа, 64 репортери, 124 камери от всяка точка на страната

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:48, 28.10.2023
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

БНТ със специална програма в изборния ден. Политическите журналисти, репортерите и кореспондентите предават от всяка точка в страната през целия ден и в изборната нощ. Споделяме важното в новинарски емисии. В предаванията на БНТ ще ви покажем първите резултати и реакциите на кандидатите и политическите лидери. Най-популярните анализатори коментират първо в нашите предавания. А специален софтуер, създаден за БНТ, обработва и представя социологическите данни, за да достигнат бързо и точно до нашите зрители.

64 репортери и кореспонденти и повече от 120 камери във всяка точка в страната ще търсят ключовите проблеми и ще помагат за решенията в деня на вота. Девет студиа с топ политически журналисти на БНТ ще погледнат към резултатите и ефектите от местните избори в големите градове. (графика със студиата) А зад часовете ефир стои армия от професионалисти.

"Има две основни предизвикателства - едното са многото екипи, които изпращаме из страната, които трябва да бъдат добре обезпечени технически, организационно. Над 30 включвания имаме от различни места в страната и другият много важен елемент, разбира се, това са графиките с резултатите, които трябва да бъдат бързи, верни, точки за нашите зрители във всеки един момент", каза Мария Христова, режисьор на "Местни избори - Резултатът".

"За 12 града ще покажем абсолютното цяло разпределение на целия местен вот, плюс общинските съвети. Следим и в още 15 града резултатите за изборите на кмет. Това са 27 точки за първи път в национален ефир", отбеляза Станислав Терзиев, режисьор на "Местни избори - Резултатът".

А това ще стане с помощта на специален софтуер, който ще визуализира данните на две от най-авторитетните и точни социологически агенции "Алфа рисърч" и "Галъп". Така само няколко секунди след получаване на резултатите зрителите вече ще ги виждат в ефир.

"При местните избори не е толкова до това, че изборите са сложни, а до огромното количество информация, до която винаги трябва да имаш достъп. Но да можеш да сверяваш, да сортираш информация на база идващите бюлетини, резултати, имена или политическа принадлежност и да ги свържеш със съответните картинки, резултати, това е всъщност най-сложната част да бъде безгрешно, доколкото е възможно. Тук всичко се случва в рамките на милисекунди", коментира Сергей Стоянов, създател на софтуера.

Истинското предизвикателство за екипа на обществената телевизия е след първите прогнозни резултати, когато предварителният сценарий остава на заден план.

"Имаме три варианта по които работим и много често обаче се получава четвърти вариант. Всъщност това е най-пленяващото и най-трудното е да подредиш всеки един сегмент според това, което се случва. Защото събитията започват да ни връхлитат, реакциите, неочаквани коментари или много очаквани и всичко това за нас означава бързо разместване на сценария", каза Даниел Чипев, зам.-директор на дирекция "Новини и актуални предавания".

През цялата кампания в "По света и у нас" ви показвахме икономическите и демографските профили на регионите. В Деня на вота ще направим изводите и отново ще бъдем близо до хората. А вие направете правилния избор и бъдете с БНТ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА погаси изоставане от два гейма и спечели столичното дерби с Левски при жените
ЦСКА погаси изоставане от два гейма и спечели столичното дерби с Левски при жените
Ще успее ли Израел да спаси пленените?
Ще успее ли Израел да спаси пленените?