НОВИНИ

България гласува на местни избори само с хартиени бюлетини

Право на глас имат над 6 милиона души

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 29.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

България избира кметове и общински съветници. Гласуването ще е само с хартиена бюлетина, след като Централната избирателна комисия не преразгледа решението си за отмяна на машинното гласуване от петък. Изборният ден започва в 7 и се очаква да приключи в 20.00 часа.

Няма данни за изборни нарушения или за проблеми при отварянето на изборните секции.

Право на глас имат над 6 милиона души - всеки, навършил 18 години, не поставен под запрещение, не изтърпяващ наказание "лишаване от свобода" и с адресна регистрация по постоянен или настоящ адрес на територията на съответната община или кметство, където възнамерява да гласува.

Ще избираме 265 кметове на общини, като желаещите да бъдат такива са 5 пъти повече. В трите най-големи града в страната - София, Пловдив и Варна, избираме 35 кметове на райони от около 440 кандидати. Кмет на кметство пък ще трябва да бъде назначен и във всички населени места с население над 100 души.

В останалите 117 села кмет няма да има. Ще има кметски наместник, но него ще изберат не жителите, а кметът на общината. Желаещите да са общински съветници са над 30 000, но мандатите са малко над 5000.

На разположение на избирателите ще бъдат малко над 12 200 секции. На местни избори секции в чужбина не се разкриват.

В над 9000 от тях трябваше да има и машинно гласуване - според Изборния кодекс такова трябва да има във всички секции с над 300 избиратели. Назначените подвижни секции за хора с увреждания са 407 на брой. Секциите с видеонаблюдение са 11 680 - то стартира след края на изборния ден.

58 партии и 9 коалиции са налични на интернет страницата на всяка общинска избирателна комисия. Областта с най-много общини - 22, е София област, а най-малко - по 4, има на територията на областите Габрово и Сливен.

Около 60 сантиметра ще са бюлетините за общински съветници в Столична община, тъй като там кандидатите са най-много. 1307 ще са наблюдателите на вота.

Вижте още в прякото включване на Борислава Алексова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Матю Пери - звездата от хитовия сериал "Приятели"
Почина Матю Пери - звездата от хитовия сериал "Приятели"
Слънчево и по-топло от обичайното време и днес
Слънчево и по-топло от обичайното време и днес