НОВИНИ

Израелските войски са навлезли още по-навътре в Рафа, съобщават очевидци

израелските войски навлезли навътре рафа съобщават очевидци
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:48, 14.05.2024
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Израелските войски навлязоха още по-навътре в Рафа, съобщиха очевидци в пренаселения най-южен град в ивицата Газа. Това се случва на фона на все по-явни признаци, че Израел пристъпва към изпълнение на заканите си от последните седмици да щурмува Рафа, последния бастион на движението Хамас, предаде ДПА.

Твърди се, че израелски танкове са били видени да се придвижват от източните към западните квартали на града, включително към квартал "Джанина". Въоръжените сили на Израел (ЦАХАЛ) засега не са коментирали тези твърдения.

Израелските съюзници, включително най-големият им поддръжник - САЩ, от седмици предупреждават еврейската държава да не предприема сухопътно настъпление в Рафа, където над 1 милион палестинци потърсиха убежище от боевете в другите части на анклава.

Откакто миналата седмица израелските подразделения започнаха да навлизат в източните квартали на града, от Рафа са избягали около 450 000 души, сочат данни на ООН.

"Празни улици в Рафа. Семействата продължават да бягат в търсене на безопасност", написа в "Екс" Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. "Хората са изправени пред постоянно изтощение, глад и страх. Никъде не е безопасно. Единствената надежда е да се стигне до незабавно спиране на огъня."

Преди около седмица израелската армия навлезе в Рафах откъм източните части на града, а впоследствие установи контрол над палестинската страна на прилежащия към града гранично-пропускателен пункт с Египет "Рафа".

Израел си е поставил две задачи: от една страна, да поддържа военния натиск върху Хамас, за да си осигури освобождаването на заложниците, които радикалното палестинско движение взе при избухването на войната през октомври, и от друга, да постигне военен разгром на Хамас чрез унищожаването на абсолютно всички от оставащите му батальони в Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Петков представи радиозаписи на българската експедиция, изкачила Еверест
Николай Петков представи радиозаписи на българската експедиция, изкачила Еверест
Магомед Рамазанов пред БНТ: Целта ми на Олимпийските игри е златото
Магомед Рамазанов пред БНТ: Целта ми на Олимпийските игри е златото