НОВИНИ

Операцията в Рафа: Размяна на реплики между Израел и САЩ

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:28, 10.05.2024
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

"Израел ще се бори и с нокти, ако се налага" - така премиерът Бенямин Нетаняху коментира заявката на Джо Байдън, че Съединените щати ще спрат доставките на оръжия, заради сухопътната операция в Рафа. От Белия дом коментираха, че не вярват, че офанзива в южния град в ивицата Газа ще доведе до желаната от израелска страна победа срещу "Хамас". На фона на обтегнатите отношения между дългогодишните съюзници от Вашингтон и Тел Авив - и тази сутрин Рафа беше събудена от въздушни удари.

Гъст дим се издига над Рафа. Четвърти ден градът е подложен на масирани израелски удари. След месеци на спорадични атаки и закани за предстояща сухопътна операция, във вторник израелската армия навлезе и превзе част от района, включително граничните пунктове с Египет. Пред партньорите си от Съединените щати, от Тел Авив определят действията си като "частична операция", с малък обсег.

От Вашингтон обаче многократно предупреждаваха, че не подкрепят операция в пограничния град, където са потърсили убежище около 1 млн. и 400 хиляди палестинци. И обявиха, че са "замразили" доставката на 1700 900-килограмови и още толкова 230-килограмови бомби за Израел. Последва и коментар на Джо Байдън - ако израелските сили продължават да застрашават живота на мирните граждани в Газа, Съединените щати може изцяло да спрат доставките на оръжия. Байдън призна, че доставени от американската страна оръжия, са използвани за убиването на цивилни.

"Вярваме, че операция в Рафа всъщност ще отслаби позициите на Израел. Мащабна военна кампания би ги дестабилизирала пред света, би дестабилизирала и отношенията им с партньорските държави в региона - онези, които също като тях искат "Хамас" да бъдат победени", заяви Матю Милър, говорител на Държавния департамент.

От Вашингтон приканиха Израел да бъде по-отдаден и на преговорите за прекратяване на огъня. За пореден ден разговорите в Кайро останаха без съществен резултат. САЩ са най-големият доставчик на оръжия за Израел, а след нападението на "Хамас" на 7 октомври, засили доставките си.

"Решени сме да победим враговете си и всеки, който иска да ни унищожи.. Ако трябва да го направим сами, ще го направим и сами. Ако трябва ще се борим и с нокти. Но имаме много повече от това и със силата на духа, който притежаваме и с Божията помощ, ще победим", каза Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

По данни на ООН, от началото на седмицата над 80 хиляди души са се евакуирани от Рафа, а запасите от храна и гориво в пренаселения район са достигнали своя критичен минимум.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА без Матай и Скаршем срещу Лудогорец
ЦСКА без Матай и Скаршем срещу Лудогорец
Над 10 000 деца остават без място в градините и яслите в София след първо класиране
Над 10 000 деца остават без място в градините и яслите в София след първо класиране