НОВИНИ

Над 10 000 деца остават без място в градините и яслите в София след първо класиране

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
12:25, 10.05.2024 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
Регионални
Слушай новината

След първо класиране приетите деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и подготвителните групи в общинските училища в София са 11 193, други 10 213 деца остават без места. Това стана ясно след първото класиране, извършено под граждански контрол в сградата на Столичната община.

Общо кандидатствалите деца за места в детски градини и ясли са 23 974, от тях 2565 са деца на родители, които са заявили преместване на детето им в друга ясла или детска градина.

Резултатите от класирането обяви началникът на отдел "Централизирани информационни системи" в дирекция "Информационни технологии" Янка Никодимова. На класирането присъстваха също зам.-кметът по култура в Столичната община Яна Генова, родители и граждани.

Родителите, чиито деца са приети на първо класиране, трябва да ги запишат от 13 до 23 май. Резултатите от второ класиране ще бъдат публикувани на 23 май.

3081 са свободните места за второ класиране. Разкрити в последната година са нови 503 нови места в 20 нови групи на пет детски градини. В тях вече са приети деца и те посещават тези заведения.

Втори неуспешен опит за място в ясла за детето на Моника Василева. Разказва, че компенсацията от 510 лева не покрива и половината от таксата за частна детска градина.

"Аз съм се сблъскала с този проблем втора година, но той ще продължи и следващите 10 години, тъй като самите строежи на детски градини, не са само те фактор. Фактор е и медицинският персонал, който се изисква, педагозите, които липсват в момента. Частните детски градини са прекалено скъпи, а в същото време няма места и в тях", казва Моника Василева.

За второ класиране местата са 3081. Според Столичната община към края на лятото могат да се освободят и други допълнителни, които към момента са предвидени за деца със специални потребности.

"Има едни места, които са за хронични или СОП, които ако останат незаети ще бъдат прехвърлени през август, септември като свободни места", каза Янка Никодимова, началник отдел "Централизирана информационна система" .

Родителите на деца над четири години, които не са приети, трябва да посочат най-близките до тях заведения, които искат да посещават.

"Приоритетно там, където е възможно, сме разкрили групи за деца, които са родени 2020 година. В случай че в генералните класирания и първо текущо класиране не са приети, техните родители трябва да подадат заявление", каза Нели Манчева, директор на отдел "Образование".

Докато за пореден път някои останаха разочаровани, други, дори и най-малките, не скриха емоцията си от новината, че са приети. Междувременно кметът на София Васил Терзиев заяви, че до края на тази година ще се осигурят нови 1400 места, като се изгдраждат и проектират 51 детски градини и ясли.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Операцията в Рафа: Размяна на реплики между Израел и САЩ
Операцията в Рафа: Размяна на реплики между Израел и САЩ
Оптимистичен резултат след срещата на Обществения съвет за детската болница и здравния министър
Оптимистичен резултат след срещата на Обществения съвет за детската болница и здравния министър