НОВИНИ

Скандали в НС след поисканото изслушване на службите заради задържания британец

Николай Минков
от Николай Минков
18:42, 11.01.2023 (обновена)
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
Слушай новината

Скандалът със задържания британец се прехвърли и в парламента, след като още вчера около случая беше намесено и името на депутатка. По искане на ГЕРБ-СДС на закрито заседание бяха изслушани министъра на вътрешните работи и шефа на ДАНС.

Напрежение в пленарната зала, след като от ГЕРБ-СДС поискаха изслушване на вътрешния министър и на шефа на ДАНС, които да обяснят какви са били взаимоотношенията между депутат от ДБ и задържания у нас британски гражданин. Впоследствие дискусиите прераснаха в обсъждане на състоянието на националната ни сигурност.

Албена Симеонова: Издирваният от Интерпол британец няма нищо общо с мен

От ГЕРБ попитаха Демократична България защо втори ден мълчат по случая със задържания британец.

"Нека Албена Симеонова да излезе и обясни, Христо Иванов да обясни, ген. Атанасов, какво се с случило с нея. Ако искате, представители на българските служби да дойдат и да кажат какво се е случило с Албена Симеонова. Някой да каже дали тя се нуждае от защита от НСО или от разпит" призова Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

"От ДБ ще подкрепим предложението да се изсушат вътрешния министър и ДАНС, защото се правят интерпретации да се унижава един почтен човек, каквато е г-жа Симеонова. Никога не съм целувал ръка на Бойко Борисов и няма да я целувам", отговори му Атанас Атанасов.

Дебатът се прехвърли върху националната сигурност, нелегалната миграция и дори наличието на корупционни практики в пътното строителство.

"Става въпрос за наистина много неприятен случай на пробив в националната ни сигурност на републиката. България е пробито дъно, разграден двор", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Освен с часове да използваме парламентарната трибуна за политически разправии, трябва да приемаме закони, припомни Корнелия Нинова.

"Законът на БСП за България за трафика на мигранти стои втори месец непокътнат. Предложихме увеличение на наказанията, отнемане на превозното средство и редица мерки, внесени от БСП преди два месеца", заяви тя.

"Още тази седмица стана ясно за незаконното строителство за над 1 млрд. лв. то държавата, която е свързана със строителството на магистрала "Хемус", със строителството на язовирите. По времето на коя политическа партия бяха откраднати тези пари и кой ги е откраднал - не е ли това най-важната тема", попита Искрен Митев от ПП.

Намеси се и председателят на парламента Вежди Рашидов.

"Моля от трибуната, когато казвате "откраднати пари", да кажете кой ги е откраднал. Иначе не е почтено".

Британецът Дейвид Бодил остава в ареста

Замесената в скандала Албена Симеонова не взе участие в дебата, а в кулоарите на парламента бе лаконична.

"С много голям интерес ще слушам какво ще кажат службите. Каквото имах да кажа, го казах на медиите вчера".

Едва 40 минути продължи изслушването при закрити врати на шефа на ДАНС и вътрешния министър.

"За нас е рутинен случай, при който териториална дирекция Национална сигурност в рамките на своята компетенция е установила това лице. Това, което МВР направи, е да съдейства и да е безопасно заловено. Не мога да кажа дали има замесен депутат, тъй като по случая работи ДАНС", заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

ГЕРБ и "Демократична България" имаха различен прочит върху чутото от службите.

"Няма данни тя да е знаела, че лицето е заподозряно за някаква престъпна дейност и да му е оказвала съдействие като някаква част от нейно участие в тази престъпна дейност. Няма данни тя да е била вербувана и т.н.", заяви Христо Иванов.

Твърденията , че той е живял в неин имот не са верни, посочи Иванов. Мъжът живее в имот на семейството си.

"Станаха ясни две много важни неща, които могат да излязат от рамките на закритото заседание. Първо, лицето, за което става въпрос цял ден, има съпричастност към терористични организации. Второ - нашата колежка не е била молена от никоя кметица, кмет или когото и да е било да му оказва съдействие. Те просто се познават със семейството му от 2019 година. Тя не е молена от никой административен кмет, зам.-кмет да помага. Тя е помагала доброволно. Нашият извод не е важен. Важни са изводите на службите, че те знаят за какво става въпрос. Важно е , че някой се е добрал до помощта на народен представител", коментира Мануил Манев от ГЕРБ-СДС.

Шефът на ДАНС отказа коментар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надежда Йорданова: Този, който ще разследва главния прокурор, също ще бъде прокурор
Надежда Йорданова: Този, който ще разследва главния прокурор, също ще бъде прокурор
ЦСКА 1948 се настани в Белек
ЦСКА 1948 се настани в Белек