НОВИНИ

Изтече срокът за разсрочване на кредити заради короновируса

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:32, 22.06.2020
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Днес е последният ден, в който можеше да се отсрочват кредити заради коронавируса. Това беше една от мерките в подкрепа на бизнеса и гражданите. Програмата предвиждаше разсрочване на кредите с между 3 и 6 месеца.

Повече от 100 000 фирми и физически лица са поискали плащането на кредитите им да бъде отложено с между 3 и 6 месеца. Исканията възлизат общо на над 8,5 млрд. лева, което е 14% от общия кредитен портфейл.

Иван Йорданов от Русе е сред хилядите длъжници, които искат да разсрочат банковия си кредит и е подал документи в последния възможен ден. Според него това ще е глътка въздух, за тези, които не могат да си плащат задълженията заради кризата с COVID-19.

Иван Йорданов: Февруари месец изтеглих кредит от 3000 лв., купих си кола и март месец, благодарение на кризата, малкият ми бизнес - търговия с перилни препарати замря, естествено. Голямата част от кредита успях по някакъв начин да върна, но малката част все пак трябва и тя да се изплаща. По- нататък нещата ще потръгнат и ще може по-лесно да си изплатя кредита до края. Мярката е много резонна, като чувам така, по целия свят има такива подобни.

Статистиката на БНБ показва, че към момента са одобрени над 80% от всички искания за отсрочване на кредити, като общата сума на отложените заеми е малко над 6 млрд. лв. Според проучване на сайт за финансови консултации, повечето от хората през периода са отсрочвали потребителски заеми.

Иван Стойков, финансов анализатор: Хората се възползват от максимално допустимия срок за разсрочване - тоест шест месеца като в същото време се възползват и от пълно отсрочване, тоест отсрочка се търси и на лихвата и на главницата.

Отсрочени към момента са близо 10% от всички кредити, което според финансовия експерт е допустимо и от една страна ще облекчи длъжниците, а от друга няма да влоши състоянието на банковата система.

Иван Стойков, финансов анализатор: Търсим баланса в момента хем фирми и домакинства да могат да се справят с погасяването на кредитите, хем в същото време да се запази стабилността на банките.

Повече данни как се промениха кредитите от началото на пандемията у нас, се очаква БНБ да публикува в края на месеца.

Междувременно продължава програмата за отпускане на безлихвени кредити за хората в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица.

До този момент са отпуснати 40 млн. лева като средната стойност на заемите е малко над 4000 при разрешен максимум от 4500. Две от банките вече са изчерпали ресурса си, но други девет продължават да отпускат безлихвени кредити.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засиленият трафик е причина за колоните от камиони на "Дунав мост 2"
Засиленият трафик е причина за колоните от камиони на "Дунав мост 2"
Година след като банкомат раздаде 100 000 лв. по погрешка: Прокурор призова хората да върнат парите
Година след като банкомат раздаде 100 000 лв. по погрешка: Прокурор призова хората да върнат парите