НОВИНИ

Извършва се оценка на щетите в Народния театър след бурята снощи (СНИМКИ)

Айше Сали
от Айше Сали
14:42, 28.09.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
извършва оценка щетите народния театър бурята снощи снимки
Слушай новината

Министерството на културата е във връзка с ръководството на Народния театър „Иван Вазов“ и е готово да окаже пълно съдействие и подкрепа за възстановяването на сградата на театъра след бурята снощи, уверяват от ведомството.

Заради щетите от бурята снощи беше отложено представлението “Когато гръм удари, как ехото заглъхва” на камерната сцена на театъра. Всеки, закупил билет за представлението, може да го презавери на Каса „Юг“ за представление по избор в срок от 7 дни, считано от 27.09, съобщиха от театъра.

Щетите от бурята в София: Сградата на Народния театър е била наводнена, предстои спешен ремонт

Днес ще бъде направена оценка на щетите в сградата на театъра, която е със статут на единична архитектурно-строителна, художествена и историческа недвижима културна ценност с категория „национално значение“.

От Министерството на културата уверяват, че ще окажат пълно съдействие за възможно най-бързото изпълнение на съгласувателната процедура на аварийния ремонт на сградата, който директорът на националния културен институт обяви, че ще извърши.

В допълнение, Министерство на културата е готово да съдейства и с допълнителни финансови средства, в случай, че такива са необходими. За целта ръководството на Народния театър „Ив. Вазов“ може да кандидатства за допълнително финансиране от Министерството на културата по програмата за капиталови разходи, където към момента има неизразходен резерв. Необходимо е да бъде представена подробна количествено-стойностна план-сметка, както и проект за възстановяването на сградата.

Всякакви консервационни и реставрационни дейности по сградата на Народния театър „Иван Вазов“ следва да бъдат съгласувани с Министерството на културата съгласно Закона за културното наследство.

Министерството на културата, като принципал на всички свои второстепенни разпоредители с бюджет, оказва пълно съдействие и подкрепа за функционирането им според възможностите си и е готово да разгледа всяко едно отправено по съответния ред заявление за съдействие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев започна с победа на тенис-турнира в Орлеан
Адриан Андреев започна с победа на тенис-турнира в Орлеан
След акция в Сливница: Задържаха двама мъже за трафик на движими културни ценности (СНИМКИ)
След акция в Сливница: Задържаха двама мъже за трафик на движими културни ценности (СНИМКИ)