НОВИНИ

Джанмарко Тамбери взе и последния златен медал, който липсваше в кариерата му

Джанмарко Тамбери
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:39, 23.08.2023
Чете се за: 05:07 мин.
Спорт
Слушай новината

В скока на височина на шампионата на света по лека атлетика в Будапеща при мъжете италианецът Джанмарко Тамбери стигна до единствения златен медал, който все още му се изплъзваше. Той стигна до отличието с постижение от 2,36 метра, което е най-добър резултат в света за сезона.

Така Тамбери вече има олимпийска титла, както и световна титла на открито и на закрито, а също така и европейска титла на открито и на закрито.

Със сребърния медал остана 24-годишният американец ДжуВон Харисън. Той също постигна 2,36 метра, но направи повече фаулова на по-ниските височини. Почетната стълбичка се допълни от катареца Мутаз Баршим с 2,33 метра.

Мароканецът Суфиан ел Бакали защити световната си титла в бягането на 3000 метра стипълчейз. Настоящият олимпийски шампион стигна до златния медал с време от 8:03.53 минути.

Ел Бакали бягаше през почти цялата дистанция на второ място зад световния рекордьор в дисциплината Ламеша Гирма от Етиопия. На последните три препятствия обаче Ел Бакали сякаш летеше и успя да отвори разлика от близо 20 метра пред най-големия си съперник точно преди финала.

Гирма остана със сребърния медал с резултат от 8:05.44 минути, а бронзът бе спечелен от Абрахам Кибивот с 8:11.98 минути, въпреки че кениецът падна по време на последната обиколка при преминаването на едно от препятствията.

Сензационен световен шампион бе излъчен в мятането на диск при жените. Американката Лаулауга Таусага подобри с над четири метра личното си постижение и взе златния медал с 69,49 метра, които постигна в петия опит.

Със среброто завърши нейната сънародничка Валери Олман, която бе смятана за абсолютен фаворит в дисциплината. Олман държеше шестте най-добри постижения в света през сезона и имаше преднина от повече от три метра пред всички свои конкурентки. В Будепеща тя записа 69,23 метра - също много силен резултат, но той не бе достатъчен за победа над Таусага.

С бронз завърши китайката Фън Бин, която записа лично постижение през сезона от 68,20 метра. Резултатът ѝ бе с 37 сантиметра по-слаб от този, който постигна в Юджийн през миналата година, когато спечели световната титла.

Кенийката Фейт Кипйегон спечели за трети път световната титла в бягането на 1500 метра при жените. 29-годишната Кипйегон, която е двукратна световна шампионка, продължи серията си от първи места в официални състезания, която продължава вече над две години. Кипйегон стигна до златото с 3:54.87 минути.

Сребърният медал остана за Дирибе Велтей от Етиопия с 3:55.69 минути, а Сифан Хасан от Нидерландия също се качи на почетната стълбичка с 3:56.00 минути.

Най-драматичото състезание за вечерта обаче се оказаха сериите на 400 метра гладко бягане при мъжете. Абсолютният фаворит за златния медал Стивън Гардинър от Бахамите не успя да ги преодолее, след като се контузи и не завърши. Гардинър, който е олимпийски шампион и притежател на най-доброто време през сезона, изглеждаше устремен към финала, но травма в бедрото го свали на земята от болка.

Печеливш от това се оказа бившият олимпийски шампион Уед ван Нийкерк от ЮАР, който се класира за финала по време.

Най-добър резултат в сериите даде Антонио Уотсън с 44.13 секунди, докато британецът Матю Хъдсън-Смит записа европейски рекорд с 44.26 секунди.

снимки БТА

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Саръбоюков дебютира на световното първенство по лека атлетика
Божидар Саръбоюков дебютира на световното първенство по лека атлетика
Вътрешният министър е внесъл предложение за прекратяване на правомощията на главния секретар на МВР
Вътрешният министър е внесъл предложение за прекратяване на правомощията на главния секретар на МВР