НОВИНИ

Джо Байдън с малка преднина пред Доналд Тръмп

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:25, 11.04.2024
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Месеци преди вота в САЩ настоящият президент - демократът Джо Байдън увеличава, макар и с малко, преднината пред опонента си от Републиканската партия - Доналд Тръмп. Милиардерът и бивш държавен глава на страната за трети път не успя да отложи едно от 4-те дела, които се водят срещу него. Още за съдебните саги на Тръмп и ще се превърне ли темата за абортите в основна по време на надпреварата за Белия дом, вижте.

Съд в Ню Йорк отхвърли третия за седмица опит да бъде отложено едно от делата срещу Доналд Тръмп. На 15 април започва процесът, свързан с плащането на пари на актрисата във филм за възрастни Сторми Даниелс, в замяна на мълчанието ѝ преди президентските избори през 2016 година. Даниелс получава 130 хиляди долара, за да не разгласява информацията, че 10 години по-рано е имала взаимоотношения с Тръмп. Подобна практика не е рядкост в Съединените щати. Плащането обаче не е осчетоводено в документите на Тръмп, това в щата Ню Йорк се смята за престъпление.

"Ако има присъда, ще има и обжалване. Вероятността Доналд Тръмп да отиде в затвора преди изборите е почти нищожна", каза Рик Хейсън, професор по право и политически науки.

Делото "Сторми Даниелс" е единственото, което е с определена начална дата. Доналд Тръмп е първият в историята на САЩ бивш държавен глава, срещу когото има криминални обвинения. Той отрича да е правил нещо нередно.

"Най-сериозното от четирите дела срещу Тръмп е това за опитите за намеса в изборите през 2020 година. То е замразено, защото Доналд Тръмп е успял да обжалва по време на процесуалните действия и да твърди, че има имунитет и че не може да бъде подведен под наказателна отговорност. Случаят ще бъде гледан от Върховния съд през април. Така че е възможно да има дело точно преди изборите", заяви Рик Хейсън, професор по право и политически науки.

Темата за абортите е на път да се превърне в доминираща в надпреварата за Белия дом. Преди дни, щатът Аризона разреши почти пълната забрана на абортите. До тук се стигна след като по време на мандата на Доналд Тръмп, Върховният съд постанови, че всеки щат може да решава казуса сам. Демократите не пропуснаха шанс да нападнат републиканците. А много от тях търсят вариант да се разграничат от решението на магистратите в Аризона. Защото - според последните социологически проучвания, повечето американци подкрепят правото на свободен избор на жените за аборт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко ще ни излезе великденската трапеза?
Колко ще ни излезе великденската трапеза?
Спортни новини 11.04.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 11.04.2024 г., 12:20 ч.