НОВИНИ

Джокович се върна на върха, Григор Димитров е на 20-а позиция в световната ранглиста

джокович върна върха григор димитров позиция световната ранглиста
bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 11.09.2023
Чете се за: 03:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ е вече в историята, но от днес световната ранглиста има своя нов стар лидер в лицето на шампиона Новак Джокович.

Тази нощ сърбинът завоюва своята рекордна 24-та титла от Големия шлем.

Джокович победи в три сета Даниил Медведев, като по този начин добави цели 2000 нови точки към своя актив и изпревари досегашния водач и миналогодишен шампион Карлос Алкарас.

Ноле си подсигури лидерската позиция още след първата си победа в Ню Йорк, но триумфът му помогна да увеличи значително преднината си пред испанеца. Разликата между двамата е вече цели 3260 точки, тъй като Джокович разполага с 11795, докато в сметката на 20-годишния ибериец останаха 8535 точки след загубата му в 1/2-финалната фаза.

Трети в подреждането остава финалистът Даниил Медведев, който е следван от Холгер Руне и Стефанос Циципас. Най-големият губещ в челната десетка без съмнение е Каспър Рууд, който през 2022-ра достигна до финалния сблъсък, а през настоящия сезон отстъпи още във втори кръг и така се смъкна с 4 места до №9. Александър Зверев, който елиминира Григор Димитров в Ню Йорк, се завръща в топ 10 за първи път от 6 ноември миналата година. Зверев е десети с 3030 точки. Младата надежда на американския тенис Бен Шелтън пък е играчът, който отбелязва най-сериозен прогрес сред първите 50. Благодарение на великолепните си изяви на родна земя и достигането до полуфиналите американецът успява да се изкачи с цели 28 позиции и да дебютира в топ 20, записвайки ново рекордно класиране под №19.

Григор Димитров се смъкна с една позиция и от днес заема 20-о място.

Най-добрият ни тенисист има с какво да запомни тазгодишния US Open. Българинът достигна до третия етап на надпреварата в Ню Йорк, където се изправи срещу Александър Зверев, но не съумя да постигне нов подвиг и записа четирисетова загуба. По този начин родният ни представител надгради резултата си от миналогодишното издание на турнира, когато напусна състезанието във втори кръг. Макар да прибави нови 45 точки към своя актив, то първата ни ракета губи една позиция при днешното обновяване на световната ранглиста и вече заема 20 място.

Димитър Кузманов се върна като втора ракета на страната. Той се изкачи с 12 места до 179-ото в света с 339 точки, като изпревари Адриан Андреев, който вече е 186-и с 324 точки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнал до БНТ: Лекарство за диабетици липсва във Варна
Сигнал до БНТ: Лекарство за диабетици липсва във Варна
Опасна ситуация: Пропада крайбрежната алея в Ахтопол
Опасна ситуация: Пропада крайбрежната алея в Ахтопол