НОВИНИ

Новак Джокович спечели трофея на US Open

36-годишният Джокович е най-възрастният шампион в турнира от началото на оупън ерата

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
07:56, 11.09.2023
Чете се за: 04:40 мин.
Тенис
новак джокович спечели трофея open
Слушай новината

Новак Джокович завоюва 24-ата си титла от Големия шлем. Сърбинът спечели за четвърти път трофея на US Open, след като във финалния мач надигра Даниил Медведев с 6:3, 7:6(5), 6:3.

Ноле вече има две титли повече от Рафаел Надал, а от днес ще се завърне на първата позиция в световната ранглиста. Освен това той изравни рекорда на Маргарет Корт от 24 трофея в турнирите за Големия шлем.

Това бе 15-тият двубой между двамата топ специалисти на твърди кортове, като Ноле вече води с 10:5 победи, но пък именно Медведев го надви на същата сцена преди две години, за да спечели и единствения си трофей от веригата.

През тази година обаче нещата изглеждаха по съвсем различен начин и Джокович стигна до победа в три сета след 3:17 часа игра. Той спечели подаването на руснака от първия опит и поведе с 3:0, което се оказа напълно достатъчно за победата в първия сет. Медведев пък изглеждаше изненадващо пасивен и не стигна до разиграване за брейк.

Вторият сет бе далеч по оспорван и продължи час и 44 минути. Медведев този път направи възможности за пробив, но не успя да се възползва от тях и частта бе решена с тайбрек. Руснакът поведе с 3:1 на старта, но Джокович изравни бързо и спечели сета с мини-пробив за 7:5.

Медведев спечели за първи път подаването на Джокович в петия гейм на третата част, но той бе заобиколен от два пробива за легендарния сръбски тенисист. Той поведе с 4:2 след втория, взе следващите два гейма на собствен сервис и затвори мача на първи мачбол.

Джокович завърши мача с 38 печеливши удара срещу 32 за Медведев и също така допусна по-малко непредизвикани грешки - 35 на 39. Сърбинът конвентира три от шестте си разигравания за пробив и загуби само 1/3.

Този сезон Джокович успя да спечели титлите на Australian open и на Ролан Гарос, но не успя да вземе тази Уимбълдън, след като загуби от Карлос Алкарас във финала. Все пак той е единственият тенисист спечелил по три титли от Големия шлем в четири сезона (2011, 2015, 2121, 2023).

„Изживявам детска мечта. Трудно ми е да го опиша. Имах мечта като дете да стана най-добрият тенисист в света. Никога не съм си представял, че ще бъда тук и ще говоря за 24 титли от Шлема. Да направя история на този корт е наистина забележително и специално във всеки смисъл и значение на думата „специален“. Имах мечта, когато бях седемгодишен – исках да стана най-добрия тенисист в света и да спечеля Уимбълдън, това беше единственото, което исках“, каза Джокера след финала.

"Понякога на турнир от Голям шлем не се чувстваш 100% и въпреки това можеш да спечелиш. Със сигурност исках да съм по-добре физически в този мач, но като играеш срещу Карлос на полуфинал, знаеш, че ще си изцеден", заяви Медведев, който спечели два турнира от сериите "Мастърт" през годината.

снимки БТА

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна мащабно почистване на речните корита в Благоевград
Започна мащабно почистване на речните корита в Благоевград
Какви са процедурите при изплащането на застраховки за пострадалите собственици на автомобили от потопа?
Какви са процедурите при изплащането на застраховки за пострадалите собственици на автомобили от потопа?