НОВИНИ

Джонатан Конрикус: Израел трябва да промени стратегията си относно Иран

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:28, 14.04.2024
Чете се за: 03:40 мин.
По света
джонатан конрикус израел промени стратегията относно иран
Слушай новината

Израелският военен кабинет, който беше сформиран след атаката на Хамас през октомври миналата година, се събра на заседание следобяд. На това съвещание се очаква да се реши именно какъв ще е отговорът на Израел. Преди началото на заседанието Бени Ганц, един от членовете на военния кабинет увери света, че отговор от страна на Израел ще има, когато и по какъвто начин е удобно на Израел.

Американският вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи преди часове, че американският президент Джо Байдън е разговарял с премиера Бенямин Нетаняху и го е разубедил да дава зелена светлина за незабавен ответен удар срещу Иран.

Няколко членове на военния кабинет са се обявили за незабавен удар, но липсата на сериозни щети след нападението на Иран е наклонило везните в друга посока, допълва още "Ню Йорк таймс".

В интервю специално за "По света и у нас" бившият говорител на израелската армия Джонатан Конрикус заяви, че отговорът на Израел няма да е просто еднократно действие и от днес живеем в един нов Близък изток.

По всичко личи, че Техеран е изчислил внимателно ефекта от това нападение - първо с предупреждение в аванс даде възможност за подготовка. Анализатори смятат, че целта е по-скоро да се покаже военен капацитет, отколкото да се постигне ескалация.

"В лицето на иранската заплаха, ще изградим регионална коалиция и ще накараме Иран да плати цената по начин и във време, което е подходящо за нас. И най-важното, изправени пред желанието на враговете ни да ни навредят, ще продължим да се обединяваме и да ставаме по-силни", каза Бени Ганц - член на военния кабинет на Израел.

"Израел има много военни и дипломатически опции. Най-малкото Израел може да отговори може би с кибератаки, покушения срещу хора, свързани с иранската ядрена програма - това е най-лекият вариант. По-тежък удар е да се отвърне по форма и със сила - равна на тази, с която Иран атакува Израел и да се унищожи капацитета на Техеран да финансира терористични организации. Най-важното тук не е военната част, защото израелските възможности са големи. Предизвикателството е да се създаде коалиция или поне да има подкрепа на Съединените щати и второ каква е стратегическата цел на този ответен удар - да не е удар само заради отмъщението, а да се постигне нещо. Вярвам, че днес се роди един нов Близък изток. Израел трябва да промени стратегията си за Иран и да се промени, за да осигури бъдещето на израелските деца. Не искам нашите деца непрекъснато да живеят под заплахата от атаки на иранските проксита. И ако Израел не промени стратегията си, иранците просто ще продължат", заяви специално за "По света и у нас" Джонатан Конрикус - бивш говорител на израелската армия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еди Пенев ще пропусне Световната купа по спортна гимнастика в Доха поради контузия
Еди Пенев ще пропусне Световната купа по спортна гимнастика в Доха поради контузия
Стефани Стоева и Габриела Стоева ще участват на Олимпийските игри в Париж
Стефани Стоева и Габриела Стоева ще участват на Олимпийските игри в Париж