НОВИНИ

Джорджа Мелони положи клетва като министър-председател на Италия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:03, 22.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Джорджа Мелони положи клетва като министър-председател на Италия. Така тя става първата жена на този пост в историята на страната. Мелони вече обяви състава на кабинета си, в който влизат не само политически фигури, но и експерти. Следващата седмица в двете камари на парламента ще бъде гласуван вот на доверие на 68-ото правителство на Италия от 1946 г.

45-годишната Джорджа Мелони поема управлението на Италия в труден момент. Инфлация, галопиращи цени на енергията, задаваща се рецесия тежат на третата икономика в еврозоната. Предизвикателство пред новия кабинет е и позицията на страната във връзка с войната в Украйна.

Общо девет министерски кресла са определени за представители на "Италиански братя", чийто лидер е Джорджа Мелони. Коалиционните ѝ партньори от "Лига" на Матео Салвини и "Форца Италия" на Силвио Берлускони получават по петима министри. На експертни личности ще бъдат поверени останалите пет поста в правителството.

Съставът на кабинета отразява желанието му да успокои партньорите на Рим. Бившият председател на Европейския парламент Антонио Таяни от "Форца Италия" е номиниран за министър на външните работи. Дългогодишният му опит като евродепутат и еврокомисар се очаква да изиграе решаваща роля за добрите отношения с Брюксел. Таяни ще бъде и един от вицепремиерите на Мелони.

Джанкарло Джорджети от "Лига" е предложен за министър на икономиката. Убеден проевропеец и представител на умереното крило на партията. За разлика от лидера ѝ Матео Салвини, Джорджети до последно остана лоялен към Марио Драги като негов министър на икономическото развитие.

Самият Салвини също влиза в състава на кабинета, включително като вицепремиер - пост, който заемаше след изборите през 2018 г., когато партията му сформира правителство заедно с популистите от "Пет звезди".

Кабинетът на Мелони ще замени правителството на националното единство, оглавявано от бившия президент на Европейската централна банка Марио Драги. Макар че от 10 години е лидер на "Италиански братя", а през 2008 г. става най-младият министър в правителството на Силвио Берлускони, управленският опит на Джорджа Мелони е скромен.

След като спечели предсрочните парламентарни избори на 25 септември, тя се обърна към италианците с обещанието, че ще се стреми да обединява, а не да разделя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: И "Демократична България" отказа участие в срещите с контактната група
Официално: И "Демократична България" отказа участие в срещите с контактната група
ГЕРБ след срещата с контактната група: Ще положим усилия докрай, надяваме се някои партии да преосмислят позициите си
ГЕРБ след срещата с контактната група: Ще положим усилия докрай, надяваме се някои партии да преосмислят позициите си