НОВИНИ

Кабинетът към посланиците от ЕС: Таксата за руския газ засяга само "Газпром"

русия спря газовите доставки българия следва
bnt avatar logo
от БНТ
16:51, 25.10.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Въведената неотдавна такса за внос и транзит на руски газ през България няма да се отрази негативно на европейските потребители. Тя ще засегне единствено печалбите на "Газпром". Това са казали премиерът акад. Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на финансите и на енергетиката Асен Василев и Румен Радев пред посланиците на държавите от Европейския съюз (ЕС) .

"ЕС не трябва да е зависим от руския газ. Не е допустимо с парите на европейските данъкоплатци да се финансира войната на Русия срещу Украйна", заяви премиерът Денков. Той припомни, че през последните години е свършена много работа, за да може Европа да получава газ от различни източници.

Ден след визитата си във Виена министър-председателят отново изтъкна пред дипломатите от ЕС аргументите за приемането на България в шенгенското пространство: „Ако не е необходимо да пазим границите между България и Гърция и България и Румъния, страната ни ще насочи много повече усилия и ресурс към границите ни с Турция и Сърбия“. Премиерът изрази надежда, че през декември на редовното заседание на Европейския съвет ще бъде взето правилното решение в полза на българските и европейските граждани и бизнес.

Министър-председателят обърна внимание, че страната ни е постигнала голям напредък в областта на върховенството на правото и това се отчита от нашите партньори и от Европейската комисия.

По време на разговора бяха обсъдени и други важни теми като войната в Украйна, ситуацията в Близкия изток, миграцията, конкурентоспособността на ЕС и други въпроси, които са в дневния ред на предстоящото през тази седмица заседание на Европейския съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Играчът на БУБА Баскетбол U16 Александър Янев попадна в Идеалната петица на турнира в Сибиу
Играчът на БУБА Баскетбол U16 Александър Янев попадна в Идеалната петица на турнира в Сибиу
Николай Панайотов преди мача с Локо Пд: Надявам се да покажем добър футбол и да се поздравим с трите точки
Николай Панайотов преди мача с Локо Пд: Надявам се да покажем добър футбол и да се поздравим с трите точки