НОВИНИ

Василев пред "Файненшъл таймс": Целта на таксата за руския газ е да намали печалбите на "Газпром"

василев файненшъл таймс целта таксата руския газ намали печалбите газпром
bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 17.10.2023
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Целта на новата такса върху преноса на руски газ не е той да стане по-скъп за потребителите в Унгария и Сърбия, а за "Газпром" да е по-неизгодно да доставя през България. Това е заявил финансовият министър Асен Василев в интервюто си пред в. "Файненшъл таймс".

На 13 октомври България въведе енергийна такса от 20 лв./мВтч върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия. Това се случва дни, след като е наложен 60% данък върху печалбата на рафинерията "Лукойл Нефтохим".

България въведе такса за пренос на руски газ през своя територия

Българското правителство е уведомило Брюксел за промените, а представител на ЕС е казал, че Европейската комисия "разглежда" въпроса, става ясно от статията във "Файненшъл таймс".

Василев е заявил, че натискът на правителството върху руските компании е накарал "Лукойл" да започне процес на продажба на най-голямата си петролна рафинерия в Югоизточна Европа.

"Вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността върху рафинерията. Имаме индикации за интерес", посочва той.

Рафинерията в Бургас е в процес на продажба

Правителството не участва в продажбата на рафинерията, която доставя на международни клиенти повече от половината от продукцията си – включително важни доставки на дизел за Украйна в началото на руската инвазия. Финансовият министър заявява, че София ще запази поредицата от ограничителни мерки, докато не дойдат нови собственици.

Сигналът за събуждане на София е дошъл, след като "Газпром" е спрял да доставя газ след руската инвазия в Украйна.

"Първо, едно технократско правителство, последвано от новото правителство тази пролет, промени позицията на София в прозападна и ускори реформите, включително в енергийния сектор, който беше в задънена улица от години. През последните три месеца въведохме реформи, които бяха блокирани от 10-15 години", добавя Асен Василев.

Над 90% от капацитета на подземното газово хранилище "Чирен" е запълнен

Статията отделя внимание на затрудненията пред България от прекъсвания на доставките на газ в миналото, особено през зимата на 2008 - 2009 г., когато Русия затвори крановете заради спор с Украйна. Последното спиране на газа също хвана София без много запаси от газ, като през пролетта на 2022 г. нейните хранилища бяха запълнени до по-малко от 20%. Финансовият министър подчертава, че оттогава България е добавила реверсивни възможности към тръбопроводна мрежа, предназначена за транспортиране на газ към Гърция и Турция. Освен това се отбелязват връзките с и капацитетите в Сърбия и Румъния.

"Доста добре се справяме. Когато Русия спря газа, в рамките на 24 часа имахме план, избегнахме прекъсвания и скокове на цените и преминахме към по-дългосрочни решения", заявява Асен Василев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 500 убити и ранени след удар по болница в Газа (обновена)
Най-малко 500 убити и ранени след удар по болница в Газа (обновена)
Деветима тенисисти от топ 30 са подали заявки за Sofia Open 2023
Деветима тенисисти от топ 30 са подали заявки за Sofia Open 2023