НОВИНИ

Качеството на въздуха в Елин Пелин се нормализира, съобщават от МОСВ

очаква скоро мобилна лаборатория измери качеството въздуха елин пелин
bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Данните от измерванията показват тенденция за нормализиране на стойностите за качеството на въздуха в село Гара Елин Пелин.

На всеки кръгъл час в МОСВ се получават данни за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин след възникналия пожар в склада за фойерверки.

Към настоящия момент измерените показатели за качеството на въздуха не дават предпоставка за застрашаване на живота и здравето на хората и животните в региона.

Мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда е разположена за непрекъснат мониторинг в село Гара Елин Пелин, на около 1 км от склада – най-близкото безопасно населено място по посока на вятъра в зоната, където е разрешено и има необходимото захранване, и ще остане колкото е необходимо.

Към настоящия момент данните от мобилната лаборатория потвърждават, че няма регистрирани превишения на средночасовите норми за серен диоксид, азотен диоксид и озон. Няма превишения и на осемчасовата норма за въглероден диоксид.

По предварителни данни в първите часове след възникването на пожара бяха отчетени повишени стойности на фини прахови частици (ФПЧ 10). Максимално измерената стойност е в 4:00 часа след полунощ – 128 микрограма/м3, като до 12 часа днес стойностите бяха нормализирани до 12 mg/m3.

Данните, събрани през следобедните часове днес за часова концентрация на фини прахови частици (ФПЧ 10), показват тенденция за нормализиране: В 13 часа 13 mg/m3, в 14 часа 12 mg/m3, в 15 часа 12 mg/m3, в 16 часа 13 mg/m3 и в 17 часа 11 mg/m3.

Нормата за концентрация на фини прахови частици е средноденонощна и е 50 микрограма/м3. Предстои да бъдат събрани всички данни за 24-часовия период, за да се извърши окончателна оценка.

Мобилната станция ще продължи да следи качеството на въздуха в района и да предоставя информация за актуалното състояние.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нестеров и Милев се класираха за финала на двойки на "Чалънджър" в Италия
Нестеров и Милев се класираха за финала на двойки на "Чалънджър" в Италия