НОВИНИ

Къде ще бъдат настанени бежанците по Южното Черноморие след 31 май?

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 08.05.2022
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Украинци, намерили убежище в хотели по Южното Черноморие, са в безпокойство от предстоящото им преместване в държавни бази заради изтичащата програма за помощ от 40 лева. В същото време туристическият бранш е принуден да отказва резервации от летовници заради неяснотата какво ще се случи след 31 май.

Хотелът на Елена Андонова в Слънчев бряг е пълен с бежанци и вече е отказала 50% от резервациите, направени от туристи.

"Ние не знаем какво да правим с резервациите за летния сезон. Дори и срещу заплащане, ако бежанците искат да си заплатят и да останат да пребивават в моя хотел, след това аз за този хотел не мога да приемам резервации и ги отказвам", заяви Елена Андонова, хотелиер.

Ирина, заедно с 8-годишния си син, се е спасила от войната и вече два месеца живее в хотела в Слънчев бряг.

"Знаем, че можем да останем тук до края на месеца. В паника сме, защото не знаем какво ще се случи след това, къде отиваме и как ще живеем. Трудно е, когато не знаем какво ни очаква. Тук имаме добри условия. В безопасност сме и се чувстваме като у дома си", допълни Ирина Ковал.

"Децата плачат, майките плачат, те са под стрес, че от Украйна е трябвало да дойдат да живеят в България и вече започнаха да свикват в хотелите, молим българското правителство да удължи програмата", добави Наталия Залатаверха от Киев.

Детският лагер в Равда е една от 30-те държавни бази в Бургаско, които правителството обследва, за да настани бежанци, но базата е резервирана от ученици за 24 юни и не ясно докога ще могат да останат украинците.

"Въпрос на уговорка е. Ако решат, който има право да вземе такова решение, могат да стоят и три години, няма проблем никакъв, но по принцип лагерът е направен за децата, ние поемаме ангажименти към децата и защо трябва да ги местим, нали тези лагери са направени за нашите деца", коментира Михаил Пеев, ръководител "Ученически отдих и спорт" в Бургас.

Една от най-големите държавни бази е тази на Министерски съвет в Слънчев бряг. Тук има общо 120 места запазени за украинци още от началото на бежанската вълна, но до този момент никой не ги е потърсил.

В някои от частните хотели, приютили бежанци, собствениците все още не са получили обещаната помощ заради проверките за дублирани имена на украинци.

"Нека се правят проверки. Недобросъвестни, ако има, не са хотелиерите, недобросъвестни са гражданите, които са били тук, спят в един-два или три хотела, защото държавата не съумя да се направи такъв регламент - дошъл си в хотела, ще си в този хотел", каза още Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Хотелиери настояват за среща с правителството, за да се обсъди евентуалното удължаване на програмата за базите, в които могат да останат бежанците и през лятото.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: "Продължаваме промяната" не разграждат, а надграждат модела на Борисов
Мая Манолова: "Продължаваме промяната" не разграждат, а надграждат модела на Борисов
201 са новите случаи на коронавирус
201 са новите случаи на коронавирус