НОВИНИ

Къде учениците се върнаха присъствено на училище?

bnt avatar logo
от БНТ
18:29, 23.11.2020
Чете се за: 02:45 мин.
Образование

Днес учениците в страната трябваше да се върнат присъствено в училище. Това се случи и ще важи в следващите три дни до петък, ако предложенията на здравния министър бъдат приети.

След решението, което взе областният щаб, на дистанционно обучение поне в следващите две седмици ще останат и учениците от 5-и и 6-и клас, които до сега учеха в клас. А в Асеновград, където напрежението сред учителите и родителите се покачи в последните дни, много преподаватели настояват на онлайн обучение да преминат всички ученици, дори и най-малките.

Притеснението там ескалира, след като един от уважаваните училищни директори в града загуби битката с COVID-19, а по-късно почина и неговата майка. Според заповедта на образователното министерство се запазва възможността отделните училища да преминават в неприсъствено обучение, като това става с решение на Педагогическия съвет и с мотивирано искане до министъра.

В Асеновград вече пет училищата са получили такова разрешение. А ако желанието за дистанционно обучение обхваща под 50% от учениците, отделен випуск или пък отделен клас, това решението може да се вземе само от директора.

От щаба в Пловдив признаха, че не всички са били единодушни за преминаването на онлайн обучение в следващите две седмици.

Решението за онлайн обучението от 5-и до 12-и клас в областта е взето заради епидемичната обстановка

"В последните четири дни задържаме между 670 и 675 заболяемост на 100 000", каза Сийка Димчева от РЗИ-Пловдив.

Не всички от щаба са били "за" дистанционното обучение.

"Аз гласувах "въздържал се", аз не съм медицинско лице и наистина не разбирам от другия процес и в голяма степен приемам мотивите и подкрепям на първо място здравето. Но вече се притеснявам на кое място е образованието", каза Иванка Киркова - началник РУО-Пловдив.

Притесненията на учителите и родителите в Асеновград обаче са други. И много от тях поискаха дистанционно обучение за всички ученици.

"Отправям апел към министъра на образованието незабавно затваряне на училищата, да не оставя отговорността на директорите, които се притесняват", каза Анелия Ставрева, учител.

"Учителите тук повечето са близо до пенсионната възраст - рискова група", каза Благовеста Димитрова, родител.

Ако има изоставане с материала, то може да се навакса и чрез разместване в учебното съдържание, смятат директори.

"Ние да преструктурираме така учебното съдържание, че ако трябва да удължим учебната година с един месец и присъстването обучение на децата пак да се случи, само че сега през тези дни да спасим живота и на деца, и на учители", каза Николай Радев - директор на ЕГ "Пловдив".

Въпреки притесненията на всички, от днес учениците в област Пазарджик се върнаха в класните стаи. В Математическата гимназия, където беше карантиниран първия клас в областта, присъствено за две седмици ще учат от 5-и до 8-и клас, след което ще се обучават по-големите класове от 9-и до 12-и клас.

"В момента е желателно да останат още малко в електронна среда на обучение учениците, за да не се разнасят вируси с автобуси, с пътуване, защото повечето деца са от други населени места, идват при нас на училище", каза Радка Спасова директор ПМГ "К. Величков"-Пазарджик.

Присъствената форма на обучение от днес се възстановява и в почти всички училища в Русенска област. Децата от 5-и до 7-и клас в Русе обаче, остават и следващите две седмици вкъщи. Заради заразени преподаватели на онлайн обучение продължават две гимназии и едно начално училище.

"Русенските училища от тази седмица започват да изготвят графици за т.нар. хибридно редуване на обучението от разстояние в електронна среда и присъствено обучение. Тази възможност се дава от Министерството на образованието, за да се намали броят на учениците в училище", каза Росица Георгиева, началник на РУО-Русе.

В област Благоевград почти навсякъде децата се завръщат в клас. В няколко благоевградски начални училища обаче, заради много заболели учители, присъствено се обучават само учениците от първи клас. Така е в 8-о училище, където всички останали ученици остават на дистанционно обучение до 26 ноември.

"20% от децата отсъстват, направихме и бързо социологическо проучване с родителите, голяма част, по-голямата част от тях бяха съгласни децата да преминат в обучение от разстояние в електронна среда", каза Сергей Биров, директор на Осмо СУ „Арсени Костенцев".

В част от гимназиите пък е решено в класните стаи да се завърнат 8-и и 12-и клас, а останалите да учат дистанционно поне още седмица.

"Ние с колегите решихме, че е важно осмите класове, понеже изучават в нашето училище разширено изучаване на английски език и 11-и и 12-и клас, за които тяхната учебна практика е с по-голям брой часове и за това и тях повикахме в училище", каза Димитрина Иванова, директор на Професионална гимназия по туризъм.

С малки изключения на училище тръгват и учениците от Стара Загора, Добрич, Сливен и Ямбол. В къщи остават тези от Бургас и Шумен. В София, според решението на Столичния щаб, от 6-и до 12-и клас ще се учи дистанционно, а присъствено от 1-ви до 5-и. Изключение правят тази училища, които с молба до просветния министър са поискали да учат онлайн.

В сряда ще има заседание на Щаба, който ще реши от другия понеделник кои класове първо ще се върнат на училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неприятна прогноза: Спират българския спорт за 5 месеца!
Неприятна прогноза: Спират българския спорт за 5 месеца!
Двойно убийство с хладно оръжие край Шумен
Двойно убийство с хладно оръжие край Шумен