НОВИНИ

Френските книжарници са в тежка криза, остават затворени заради COVID кризата

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:58, 23.11.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Европа

Продавачите на книги във Франция преживяват тежка криза. Книжарниците остават затворени заради мерките срещу COVID-19 в страната, където под ключ са всички магазини, предлагащи стоки, които не са от първа необходимост. Много французи обаче са на мнение, че книжарниците трябва да работят. Във Франция заразените с коронавируса са над 2 милиона души.

Само през витрината - страстни читатели разглеждат кориците и чакат момента, когато ще могат да ги докоснат и да разгърнат страниците. Всички срещи с писатели, така обичани от французите, които обичайно се провеждат в книжарниците, са отменени.

"Книжният сектор изпитва сериозни проблеми заради икономическата ситуация. Продажбите онлайн дават носят малка печалба. Опасявам се, че браншът ще преживее срив", каза Сара Бриан, писателка.

Според правилата във Франция всички магазини за стоки, които не са от първа необходимост, са затворени поне до 1 декември. Книги не се продават вече дори в супермаркетите.

"Трябва да отговорим на психологическата нужда от книги. Четенето на книга може да помогне на хората да намерят път и да се пренесат в свят отвъд карантината, в този момент, когато много французи телом и духом са изолирани в домовете си", каза Сара Бриан, писателка.

Група френски писатели предложиха да платят глобите на книжарници, които остават отворени в нарушение на ограниченията на карантината. Призивът отправи авторът на бестселъри Александър Жарден, според когото е време да се подкрепят продавачите на книги.

Много търговци преместиха дейността си онлайн, но въпреки това се опасяват, че трудно ще избегнат фалит. Някои от тях приемат доставки за книги, които се получават на подобни места в Париж.

В началото на карантината преди две седмици, в опит да помогне на търговците на книги, кметът на Париж Ан Идалго дори призова французите да не поръчват четива през популярен сайт за онлайн продажби.

В страна, която се гордее с любовта си към литературата, мярката на властите за затваряне на книжарниците се приема с крайно неодобрение, а французите броят часовете до деня, когато няма да се радват на книгите само през витрината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наказателни процедури срещу България и още 22 държави заради Директивата за аудио-визуалното съдържание
Наказателни процедури срещу България и още 22 държави заради Директивата за аудио-визуалното съдържание
Бежанци от Нагорни Карабах продължават да се завръщат по домовете си
Бежанци от Нагорни Карабах продължават да се завръщат по домовете си