Венецианската комисия се произнесе по проекта за нова конституция

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:41, 23.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
Политика

Венецианската комисия към Съвета на Европа изрази съжаление, че предложенията за конституционни промени в България са направени от управляващото мнозинство без предварителни дебати в обществото. Това се казва в становище на Комисията, изготвено по искане на българските власти.

Експертите призовават в новата Конституция да има и механизъм за временно отстраняване на главния прокурор при потенциален конфликт на интереси.

Оригиналния документ може да видите ТУК.

Венецианската комисия смята за похвално решението на българските власти да поискат становище от нея на толкова ранен етап. Липсата на обществен дебат обаче е обезпокоителна.

"Промените в Конституцията не трябва да се правят набързо, а само след обширни, открити и свободни обществени дискусии, включващи различни политически сили, неправителствени организации и сдружения на гражданите, академичните среди и медиите", се казва в становището.

От българските власти се очаква да изяснят и причините за всяко едно предложение за изменение.

Според тях например новият брой народни представители изглежда е взет произволно. Поправките предвиждат намаляване на депутатите от 240 на 120.

Експертите намират за необичайно в Конституцията да има текст, в който се казва, че държавата ще „полага специални грижи за насърчаване на раждаемостта“. Според тях подобен текст би могъл да доведе до дискриминация.

Като положително е оценено разделянето на Висшия съдебен съвет, но критиките продължават по отношение на отговорността на главния прокурор.

"Венецианската комисия настоятелно препоръчва на българските власти да предвидят в Конституцията механизъм, чрез който в случай на потенциален конфликт на интереси, главният прокурор да бъде временно отстранен и независим изпълняващ длъжността прокурор, отговорен пред друг орган, различен от Прокурорския съвет, да бъде назначен за разследване на
случая", казват в становището.

От Венецианската комисия изразяват готовност да продължат да помагат на българските власти, ако процесът на конституционна реформа продължи.

НС гласува създаването на временна комисия за нова конституция

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Белгия се бори с COVID-19 с добра комуникация и... карикатури
Белгия се бори с COVID-19 с добра комуникация и... карикатури
Слънчево остава времето в следобедните часове
Слънчево остава времето в следобедните часове