НОВИНИ

Къде в България се провежда празник на охлюва

bnt avatar logo
от БНТ
17:54, 01.06.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Още
Слушай новината

Градинските охлюви са известни с благодатните си свойства - използват се за разработването на лекарства, в козметиката, а и за храна. Оценявайки всичко това, в едно село в Североизточна България наложиха традиция - празник на охлюва.

Охлювът е символ на бавната скорост и повод за шеги.

Майката казва на детето охлюв: Много те моля, не минавай през шосето, защото след 4 часа ще мине автобусът, шегува се Светла Стаменова, водеща и председател на читалището в с. Алваново.

А знаете ли, че кръвта на охлюва е синя?! И че слузта му има антитуморен, антивирусен и имуностимулиращ ефект? Освен това се прилага в козметиката за възстановяване и подмладяване на кожата. От древни времена се използва и за храна.

Затова в село Алваново от няколко години в края на месец май организират празник на охлюва.

Защо пък да няма за охлюва, без това охлювът е любимата храна на алвановци, решихме, че това ще бъде много нестандартен празник и то наистина се превърна в такъв. Но с кулинарните изложби, които ги приготвяме, всъщност ние доказваме, че наистина, макар и различно, храната от охлюв е изключително вкусна и, че много бързо свършва доказва това, допълва Светла Стаменова.

До 10 май е забранено събирането им, спазваме разпоредбите, след това се молим да има възможност да съберем, знаем, че трябва да падне малко дъждец, за да има тази възможност. Тази година бяхме доста притеснени, но въпреки всичко падна лек дъжд и тръгнахме на лов както се казва, казва Емилия Маринова, секретар на читалището.

С охлюви може да се приготви какво ли не - от шишчета до мусака. Тази година 30 майстори кулинари демонстрираха това.

Но празникът на охлюва в Алваново не се ограничава само до сготвянето им. Хората се вдъхновяват и от формата на черупката им, която се завърта в спирала, символизираща безкрайността.

Представям се всяка година с домашни баници, навити като охлюв и с питки също навити като охлюви, казва Ганка Симеонова, участник от Търговище.

Празникът в Алваново завършва с дегустация на всички приготвени ястия. А местните хора се радват на още един празник и още един повод да се съберат заедно и да се повеселят.

Репортер-оператор: Герасим Герасимов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътят към УЕФА Евро 2020, епизод 9
Пътят към УЕФА Евро 2020, епизод 9
Антон Кутев: Не е вярно, че Орешарски е съветник на премиера
Антон Кутев: Не е вярно, че Орешарски е съветник на премиера