НОВИНИ

Как ще работи Европейската прокуратура

bnt avatar logo
от БНТ
16:54, 01.06.2021
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

От днес Европейската прокуратура започва работата си по същество. Всеки европейски гражданин ще може да подава сигнали до институцията на собствения си език. За старта в Люксембург се събраха главният европейски прокурор Лаура Кьовеши и еврокомисарите Вера Юрова и Дидие Рейндерс. Темата в "Светът и ние" коментира Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Български институт за правни инициативи.

"Основната идея на Европейската прокуратура е да се предотвратят сериозните злоупотреби и измами при използването на различните финансови инструменти на ЕС", подчерта Биляна Гяурова-Вегертседер.

Само за 2018 г. Европейската комисия е казала, че злоупотребите и източването на ДДС възлиза на около 140 млрд. евро, а за 2020 г. се очаква тези числа да са по-високи, тъй като пандемията увеличи доста сериозно корупционните рискове при злоупотреби с ДДС.

"Европейската прокуратура е орган, който трябва да преследва престъпления, които са свързани с ДДС измами, други видове измами - най-вече данъчни - с европейски средства, освен това организирани престъпни групи, отново свързани със злоупотреби със средства на ЕС", подчерта директорът на Български институт за правни инициативи.

Според нея Европейската прокуратура е и една стъпка в посока по-висока степен на федерализация на ЕС.

Всеки един гражданин на ЕС може да изпрати сигнал до централата на Европейската прокуратура, която е в Люксембург, но може да изпрати сигнал и до европейските делегирани прокурори, които се намират в 22-те държави членки на ЕС, които участват в Европейската прокуратура.

Цялото интервю вижте във видеото

Гледайте повече от темите в "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Стефан Янев отдаде почит на подвига на Христо Ботев във Враца
Премиерът Стефан Янев отдаде почит на подвига на Христо Ботев във Враца
Мегаделото за екокатастрофа в Италия завърши с ефективни присъди за бизнесмени
Мегаделото за екокатастрофа в Италия завърши с ефективни присъди за бизнесмени