НОВИНИ

Пред БНТ: Лаура Кьовеши за причините Европейската прокуратура да отхвърли шестима кандидати от България

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:04, 01.06.2021 (обновена)
6591
Чете се за: 04:05 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

От днес всеки гражданин на ЕС може да подава сигнали до европейската прокуратура на собствения си език. Европейската прокуратура заработи официално от днес, а главният ѝ прокурор Лаура Кьовеши очаква от България нови предложения, за да запълни квотата от 10 делегирани прокурори. Българският Висш съдебен съвет избра и предложи на Кьовеши 10 имена, които да влязат в екипа и да помагат за разследване на злоупотреби с евросредства, но Кьовеши ни върна 6 от тях.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши очаква в следващите месеци да работи по 3000 случая на злоупотреби с евросредства. 22 държави участват в Европейската прокуратура, а с тези, които не са част от нея като Полша и Унгария, институцията ще работи на базата на двустранни споразумения. Сигнали могат да се подават и на сайта на прокуратура.

"Всеки гражданин може да изпраща онлайн сигнал до Европейската прокуратура на нашия сайт. След това случаите ще се разпределят към европейските делегирани прокурори. Те ще трябва да проверяват дали престъпленията, за които е докладвано, са в нашата юрисдикция.
Нашите компетенции са в разследването на финансови престъпления", заяви Кьовеши.

Тя коментира пред БНТ, че част от отхвърлените български предложения за делегирани прокурори не са отговаряли на изискванията.

"Получихте десет предложения от България да назначим десет делегирани прокурори от България. Разбрах, че процедурата в страната е била прозрачна, ние не я коментираме. Но на базата на вътрешни правила ние имаме нашите собствени вътрешни процедури и трябва да проверим опита на кандидатите и дали отговарят и на другите критерии. Направихме това и за съжаление някои от българските кандидати бяха върнати. Нека ви дам само един пример - имахме кандидати, които нямат опит като прокурори, а това е първото условие на Европейската прокуратура - да имат дълъг опит в разследването на финансови престъпления. Сега очакваме да получим нови предложения от България, за да бъдат запълнени всички 10 места, които имаме за България", допълни Кьовеши.

По време на процедурата за определянето на българските делегирани прокурори много хора в България останаха с впечатление, че има напрежение между Вас и българската прокуратура. Така ли е наистина?

"Не, нямаме конфликт. Продължава диалогът между нас. Имам планове да посетя България, ние имаме офис на Европейската прокуратура там, така че бих искала да посетя офиса ни и да се срещна и разговарям с българските власти", заяви Лаура Кьовеши.

Местата за делегирани прокурори за всяка държава се определят според случаите, които се разследват в страните.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндърс коментира, че Европейската комисия се опитва да работи със служебното правителство в България по подготовката на новия доклад за върховенството за закона и същевременно продължава работата по Механизма за сътрудничество и проверка.

"Докладът за върховенството на закона за всички държави-членки, за който отговарям ще бъде представен през юли, а с останалата част от Европейската комисията ще преценим кога ще можем да публикуваме и доклада по Механизма за сътрудничество и проверка", заяви Дидие Рейндърс - еврокомисар по правосъдието.

В Европейската прокуратура очакват най-много случаи на злоупотреби в областта на здравеопазването, земеделието, инвестициите и обществените поръчки.

оператор: Борислава Инджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшиво ли е писмото на Джоузеф Диксън?
Фалшиво ли е писмото на Джоузеф Диксън?
Вариантите на COVID-19 вече ще се наричат с букви от гръцката азбука
Вариантите на COVID-19 вече ще се наричат с букви от гръцката азбука