НОВИНИ

Как работи системата за електронни рецепти?

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:50, 01.06.2021
7544
Чете се за: 03:22 мин.
Здраве
Слушай новината

От днес влизат в сила електронните рецепти за лекарствата, които частично или напълно се поемат от Здравната каса.

Промяната касае най-вече пациентите с хронични и онкологични заболявания. Каква е готовността на личните лекари и аптеките да издават и изпълняват електронни рецепти провериха кореспондентите ни в Пазарджик.

След като бе дадено едномесечно отлагане при въвеждането на електронните рецепти, днес вече те са факт. За д-р Красимир Кулински промяната не е сложна.

"Самото издаване на рецепта, поне в програмата, която аз използвам, няма никаква разлика от това, което е с хартията. Единственото, което има едно чекване, едно квадратче, на което пише, че рецептата е електронна и тя става електронна - тоест не излиза хартия", казва Кулински.

В електронната рецепта всяко изписано лекарство е с индивидуален код. Ако той бъде сгрешен рецептата не може да бъде изпълнена.

"Имаме възможност веднага, на момента да поправим рецептата. Тоест първо да анулираме сбърканата рецепта или код и наново да подадем към информационната система нова рецепта с актуалния код за лекарството, за което става въпрос", допълва той.

Ако в една рецепта са изписани три лекарства, единият от кодовете на лекарство е сгрешен, другите две не могат да бъдат дадени, защото има грешка в самата рецепта, електронната рецепта. Така, че би трябвало цялата рецепта да бъде анулирана, уточнява лекарят.

Аптеките в Пазарджик вече работят с електронни рецепти.

"Оказа се, че в момента, в който започнаха да излизат повече електронни предписания, започнаха да изкачат и някои дребни бъгове или несъвършенства на системата, които ако преди това бяхме работили щяха да бъдат изчистени. Те през този един месец до голяма степен се изчистиха. Вероятно ще има все още някои дребни несъвършенства, но като цяло и ние и колегите ми във всички аптеки работим нормално с електронни рецепти. Единственото, което трябва да знае пациентът е датата, на която му е била издадена рецептата, но това е видно и от рецептурната книжка и колегите със собствения си електронен подпис достъпват рецептата в така нареченото облачно пространство, дърпат и от там нататък всичко е както е било до сега. Просто не се разнасят хартии, казва Анжела Мизова, собственик на аптека в Пазарджик.

Пациентите са категорични, с електронните рецепти по-лесно ще си взимат лекарствата.

Според личните лекари до няколко месеца и рецептите за лекарства извън Здравната каса ще бъдат заменени с електронни.

Автор: Таня Кабурова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вариантите на COVID-19 вече ще се наричат с букви от гръцката азбука
Вариантите на COVID-19 вече ще се наричат с букви от гръцката азбука
Изненади от Столичната библиотека за децата на 1 юни
Изненади от Столичната библиотека за децата на 1 юни