НОВИНИ

Електронните рецепти: Какви са притесненията на лекари и фармацевти

bnt avatar logo
от БНТ
19:56, 11.05.2021
Чете се за: 03:07 мин.
Здраве
Слушай новината

От 1 юни всички рецепти ще бъдат само електронни. Лекари и фармацевти вече имат готовност да издават и да обработват рецептите. В по-малките населени места в страната общопрактикуващите лекари сигнализират за възможни проблеми, като например с интернет.

Въпреки че почти всички лични лекари вече имат необходимите програми за издаване на електронни рецепти, те имат и редица притеснения относно това.

Лекари са притеснени, че попълването на електронни рецепти ще отнема много повече време от това на хартиени. А причината е, че в електронните се изисква да се отбележат повече подробности за предписваните лекарствени продукти като това дали лекарството да е под формата на таблетки, дражета, капсули или сироп, кога да се приема и други.

Над 95% от аптеките в Югозападна България също са готови да работят само с електронни рецепти.

Фармацевти обаче се притесняват дали здравните записи ще бъдат достатъчно добре защитени. Техните опасения са да не се стигне до пробиви или срив в системата, в която ще се попълват и обработват електронните рецепти.

Лекарската практика на д-р Виктория Каракостова е в Кочериново. Тя е притеснена, защото в по-отдалечените населени места, достъпът до интернет е ограничен, а понякога е възможно дори да няма такъв.

"Аз работя с флашка на един от големите оператори, не използвам стационарен интернет, но така се случи. Какъвто и интернет да използваш, в един момент има проблеми", каза общопрактикуващият лекар Виктория Каракостова.

В електронната рецепта лекарят трябва да попълни подробно всички данни за лекарствения продукт, както и за употребата му. Нанасяне на данните в системата обаче само за един пациент, може да продължи около половин час.

Според д-р Каракостова все още не е ясно и как ще се процедира с рецептурните книжки както и как пациентите ще взимат лекарствата.

"По отношение на получаването в аптеката кое ще удостоверява от името на пациента, че рецептата му е написана, само с ЕГН ли ще е - това са неща, които технически все още за нас не са ясни", каза д-р Каракостова.

Според лекари и фармацевти електронните рецепти няма да бъдат проблем за по-възрастни хора, тъй като няма да им се налага да попълват нищо по електронен път.

От юни електронни рецепти ще се издават само за лекарствата, които се отпускат изцяло или частично от здравната каса. Постепенно това ще стане и за останалите лекарствени продукти.

Репортери: Станислава Христова и Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов с нови заместници в ГЕРБ (ОБЗОР)
Бойко Борисов с нови заместници в ГЕРБ (ОБЗОР)
Русия обяви за "персона нон грата" румънски дипломат
Русия обяви за "персона нон грата" румънски дипломат