НОВИНИ

9 държави от източния фронт на НАТО осъдиха агресивните действия на Москва

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:27, 11.05.2021 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В обща декларация след виртуална среща на върха президентите на 9 държави от източния фланг на НАТО осъдиха агресивните действия на Москва срещу Украйна, руските саботажи в Чехия и изразиха безпокойство от подобни актове в България. Страната ни беше представена от държавния глава Румен Радев. Онлайн се включиха и американският президент Джо Байдън и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Страните в НАТО от Източна Европа са за по-голямо военно присъствие на Алианса по Източния фланг, обяви румънският президент Клаус Йоханис. Заедно с полския си колега Анджей Дуда той беше домакин на среща, към която се присъединиха виртуално и държавните глави на Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Словакия и България.

"НАТО трябва да продължи да укрепва способностите си за сдържане и отбрана, особено на Източния фланг от Балтийско до Черно море. Затова пледирах, включително в дискусиите с президента Байдън, за засилено военно присъствие на Алианса, с участието на Съединените щати, в Румъния и юга на Източния фланг", заяви президентът на Румъния Клаус Йоханис.

Агресивните действия на Русия и укрепването на военния ѝ потенциал в непосредствена близост до НАТО, включително скорошната ескалация в Черно море по границите с Украйна, и в незаконно окупирания Крим, продължават да застрашават евроатлантическата сигурност, гласи декларация на деветимата лидери. Те осъдиха и саботажните действия на Русия в Чехия и България по повод взривове в складове за боеприпаси през последните години. Участниците координираха позициите си преди срещата на върха на НАТО през юни.

"Обърнахме внимание на най-съществените заплахи, които се оформят, особено по отношение на Украйна, с оглед на последните руски действия на украинската граница и нахлуването в Крим. Обсъдихме и обстановката в Молдова, Беларус и в Балтийските републики", заяви президентът на Полша Анджей Дуда.

Европейският стълб за сигурност трябва да е съобразен с развитието на НАТО, е позицията на българския президент. Той е посочил, че адекватната защита изисква увеличаване на технологичната и индустриална независимост и определяне на националните критични инфраструктури. Това пише в официално съобщение за срещата от прессекретариата на Румен Радев.

Президентът Байдън е посочил, че съюзниците трябва да са по-устойчиви срещу вредни икономически и политически действия от страна на стратегически конкуренти, съобщи Белият дом. Американският лидер е за по-тясно сътрудничество с деветте държави по глобалната здравна сигурност, климатичните промени, енергийната сигурност и глобалното икономическо възстановяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВТУ е първият чуждестранен университет с филиал в Скопие
ВТУ е първият чуждестранен университет с филиал в Скопие
Инициативата "Подари бал" дарява радост на абитуриенти в нужда
Инициативата "Подари бал" дарява радост на абитуриенти в нужда