НОВИНИ

9 са жертвите на стрелбата в училище в Казан (ОБЗОР)

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:41, 11.05.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Слушай новината

Стрелба в гимназия в Казан - столицата на руската Република Татарстан. Жертвите са 9 - седем деца и двама възрастни. Ранени са 20 души, някои от тях са в много тежко състояние. Нападателят е 19-годишен младеж, бивш възпитаник на училището. Задържан е. Мотивите му се изясняват, но след първия разпит е заявил, че не съжалява за деянието си.

9.24 ч. сутринта, учениците от гимназия номер 175 в Казан са в час. В сградата влиза младеж, облечен в тъмни дрехи, с автоматична ловна пушка. Качва се до третия етаж и започва да стреля. Настъпва ужас. Част от децата търсят спасение като скачат през прозорците. Преди да разберат, че стрелецът е в самата сграда, мнозина преподаватели заключват децата по стаите. В училището няма охрана, но има паник бутон.

След около 10 безкрайни минути стрелецът се предава сам.

"След нападението на гимназията в Казан, при което има загинали хора, включително и деца, следственият комитет на република Татарстан започва дело за убийство на двама и повече души. Нападателят е задържан, самоличността му е установена. Става дума за местен жител, роден през 2001 година", заяви Светлана Волкова, говорител на Следствения комитет на Русия.

Илназ Галявиев е името на нападателя. Той в на 19, преди 4 години е завършил гимназия номер 175. Една от възможните причини за атаката е отмъщение. Пушката, с която е стрелял, е регистрирана на негово име в края на април. Преди няколко месеца е изключен от местен колеж заради невзети изпити. Твърди се, че е бил тих и спокоен студент.

Президентът на Татарстан Рустам Минниханов посети училището. Семействата на загиналите ще получат по 1 млн. рубли. Президентът на Русия Владимир Путин вече е поръчал да се преработи нормативната база за притежание на оръжие. С минута мълчание руското правителство почетена паметта на загиналите.

Утре в Татарстан е обявен ден на траур.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално за БНТ: Владо Бучковски за отношенията София-Скопие
Специално за БНТ: Владо Бучковски за отношенията София-Скопие
Служебният министър на културата Велислав Минеков с три ключови отказа
Служебният министър на културата Велислав Минеков с три ключови отказа