НОВИНИ

ЕК: Получихме писмото на главния прокурор, следим отблизо ситуацията в България

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:14, 11.05.2021
5073
Чете се за: 02:17 мин.
Европа
Слушай новината

Европейската комисията потвърди пред БНТ, че е получила писмото на българския главен прокурор, в което ръководството на прокуратурата се оплаква от "безпрецедентен политически натиск от страна на парламентарно представи партии в 45-ото Народно събрание" за закриване на двете спецпрокуратури.

От Еврокомисията потвърдиха, че са наясно с последните законодателни предложения, които Брюксел наблюдава и в контекста на годишния доклад за върховенството на закона.

В писмото си от 7 май до Еврокомисията, Европарламента, Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (ГРЕКО) и Европейска комисия за демокрация чрез право (Венецианска комисия) ръководството на прокуратурата казва, че приемането на законови промени ще доведе до блокиране на борбата срещу престъпността и на работата на независимата съдебна власт, ще засегне правата на множество лица, ще заличи постигнатия от държавата напредък по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, както и приноса й към Върховенството на правото в Европейския съюз.

От Еврокомисията припомниха днес, че няма промяна в позицията на институцията по отношение на Механизма за сътрудничество и проверка.

Последният доклад на ЕК за България в рамките на Механизма беше през 2019 година, но въпреки че няма нови доклади, това този инструмент продължава да съществува.

Според Брюксел е важно България да не обърне курса на напредък и да финализира изпълнението на последните препоръки. Става въпрос за законодателните промени, свързани с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор и заместниците му. По тази тема има позиция и на Венецианската комисия.

От Еврокомисията припомнят също така и ангажимента, изразен от българското правителство да осигури непрекъснато сътрудничество с органите на Съвета на Европа за отстраняване на оставащите недостатъци по отношение на антикорупционна рамка и ефективните наказателни разследвания.

Брюксел ще продължи да следи отблизо ситуацията в България и в контекстна на предстоящия доклад за върховенството на закона, казват още от ЕК.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 млн. новородени за 2020 г. в Китай - населението расте с най-бавни темпове от десетилетия
12 млн. новородени за 2020 г. в Китай - населението расте с най-бавни темпове от десетилетия
Петима спорят за футболист №1 на Франция
Петима спорят за футболист №1 на Франция