НОВИНИ

Днес остава слънчево, жълт код за валежи утре следобед

bnt avatar logo
от БНТ
12:40, 11.05.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Днес в почти цялата страна ще се задържи предимно слънчево, а температурите още малко ще се повишат. Максималните стойности ще са между 22° и 27°, в София около 25°.

Чувствително по-ниски ще останат отново на морския бряг, където ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури там ще са едва около 15 - 17°, но утре по Черноморието ще се повишат и ще бъдат от 17° до 20°.

Денят ще започне със слънчево време, но в часовете след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и в северозападната половина от страната ще превали и прегърми. На места в западните райони валежите ще са придружени от гръмотевици, временно и вятърът от изток-югоизток ще се усили.

Предупреждение от първа степен код жълто, за очаквани локални значителни количества до около 35 литра на квадратен метър, е обявено в западната половина от страната. Ще има и гръмотевични бури, и условия за градушки. До полунощ валежите ще отслабнат.

И в планините до обяд ще бъде слънчево, по-късно с купесто-дъждовна облачност. В масивите от западната половина на страната ще има интензивни краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици.

Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад, който временно ще се усилва. Максималните температури в курортите от 9° на Алеко до 14°-15° в Боровец и Пампорово.

Следобедни валежи и гръмотевични бури ще има утре и в много райони от Балканите, с изключение на южните части от полуострова. Валежи от дъжд, на места интензивни и значителни по количество, ще има и в много райони от Европа. По-топло от обичайното за сезона ще остане в Русия. Съществено захлаждане се очаква в централните части от континента.

У нас в близките дни минималните температури ще се повишават. Максималните ще останат почти без промяна, с изключение на събота, когато отново ще има стойности над 30 градуса. В часовете преди обяд над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но около и след обяд, както и преди полунощ, ще има райони с валежи, на места интензивни и придружени от гръмотевици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин нареди промяна на закона за оръжията след стрелбата в Казан
Путин нареди промяна на закона за оръжията след стрелбата в Казан
След 199 дни тишина: Първи концерт с публика в Ла Скала
След 199 дни тишина: Първи концерт с публика в Ла Скала