НОВИНИ

Хуманитарната гимназия в Пловдив чества делото на Светите братя Кирил и Методий

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 11.05.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Учениците от хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив откриха честванията по повод делото на Солунските братя. Точно преди 170 години именно в Пловдив учителят в местната гимназия Найден Геров решава да организира училищен празник в знак на уважение към делото на двамата славянски първоучители. Тази традиция днешните възпитаници на Хуманитарната гимназия в града продължават ревностно да пазят.

Преди 170 години на 10 май за първи път иконата на братята Кирил и Методий, които са патрони на мъжката гимназия в Пловдив, е изнесена от училището и осветена в катедралния храм "Света Богородица".

"Това е един безспорно български празник, примерно съществуват спорове кой да е националният ни празник – някои казват 3 март, други 6 септември, но за този празник няма как да бъде оспорен. С огромна радост се включват децата, така че това е един от начините те да се приобщават към тези традиции, които са създадени във времето, и да бъдат продължени", коментира директорът на гимназията Емил Тачев.

Миналата година тържествата се проведоха във виртуалното пространство заради пандемията. Сега отново заради спазване на противоепидемичните мерки само около 50 възпитаници и преподаватели в гимназията се включиха в празничното шествие. То започна от паметника на братята Кирил и Методий пред самото училище и достигна до Стария град, където пред паметната плоча на първоучителите избрани деветокласници положиха венец на признателността.

"За мен е голямо признание, аз съм горда, че уча в това училище и имам честта да участвам в патронния празник, такива шествия е много добре да се случват, тъй като отбелязваме паметта им и честваме празника", каза Паола Петрова.

Според Никола в потока от информация, който залива младите хора, всъщност основните факти, свързани с живота и делото на първоучителите Кирил и Методий, остават неизвестни. Ученикът смята, че връстниците му не се замислят колко ценен е заветът на Солунските братя.

"Аз лично смятам, че сме ограничени от гледна точка на информацията какво точно са сторили светите братя Кирил и Методий, дали поради наличието на прекалено много технологии, или поради различни други причини, коронавируса например, но трябва да се справим с това. По-скоро я приемаме като даденост, но е изключително ценно, защото без него хората не можем да си комуникираме, а както знаем, комуникацията свързва всички хора по земята", допълни Никола.

Тържествата в Пловдив, както и в цялата страна продължават и днес, когато православната църква почита апостолите Кирил и Методий.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 години затвор за мъж, изнасилил малолетно момиче
10 години затвор за мъж, изнасилил малолетно момиче
Елица Василева: Целта ни е да спечелим Златната лига
Елица Василева: Целта ни е да спечелим Златната лига