НОВИНИ

Личните лекари във Варна са против да ходят до РЗИ за ваксини

bnt avatar logo
от БНТ
07:33, 11.05.2021
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Според специалисти кампанията за ваксиниране ще бъде още по-успешна, когато активно се включат и личните лекари. Очакват ли се логистични проблеми с начина на доставка до личните лекари във Варна?

Досега личните лекари бяха принудени да ходят до РЗИ, откъдето да вземат ваксините срещу COVID-19, но медиците обаче смятат, че по този начин се губи ценно време, което те могат да отделят на своите пациенти.

"За тази седмица има планирани 93 пациенти за ваксинация първа и втора игла, разпределени в 4 работни дни. Днес обаче ваксини няма да слагам, защото полезното време за това трябва да го използвам, за да отида да заредя необходимите препарати от РЗИ", обясни в "Денят започва" общопрактикуващият лекар д-р Николай Христов.

Той уточни, че поне час или час и половина се губи по този начин. Каза още, че ваксинира извън работно време, а полезното време извън часовете за амбулаторията днес му е изразходвано неоптимално, за да отиде до РЗИ.

Д-р Христов коментира, че има голям напредък във Варна, има създадена добра организация и не се получават опашки, но въпреки това полезното време се губи. Той смята, че е нужно да се създаде организация препаратите да могат да бъдат доставяни по кабинетите със съответния транспорт.

"За целта хладилни чанти са напълно достатъчни. Въпрос на елементарна логистика и желание от страна на администрацията в координация с нас, за да не се получават комичните сцени отпреди месец-два, когато с любезното съдействие на полицията бяха осигурявани автомобили, които да вземат колегите с ваксините от РЗИ-Варна и да бъдат доставени в комплект до кабинетите си", коментира лекарят.

Според него за електронния портал отново ще са нужни търпение и нерви, защото се подават заявки, след което получават ден и час за доставка на ваксини, но той допълни, че няма гаранция дали тези ден и час ще бъдат съобразени с работното време на лекарите.

"Не видях ясни указания как да се работи с него. Самият факт, че е творчество на държавната фирма "Информационно обслужване" мен ме изпълва с големи опасения. Всичко, което напоследък създадоха тези момичета и момчета, сериозни проблеми ни създаде. Вече цял месец се борим с електронните рецепти. Аз лично не изпитвам вътрешна потребност от този електронен портал", каза още д-р Христов.

Медиците във Варна се надяват системата да се подобри.

Репортер: Деян Михайлов

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10-годишно дете за малко не беше отнесено от кола на "зебра" в София
10-годишно дете за малко не беше отнесено от кола на "зебра" в София
Емил Нешев, ПСС, за инцидента с Каролев: Късно дойде сигналът при нас, теренът също бе доста труден
Емил Нешев, ПСС, за инцидента с Каролев: Късно дойде сигналът при нас, теренът също бе доста труден