Емил Нешев, ПСС, за инцидента с Каролев: Късно дойде сигналът при нас, теренът също бе доста труден

от БНТ
07:20, 11.05.2021
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Доста късно дойде сигналът при нас и сравнително малко имахме време в светлата част на денонощието. Това до някаква степен беше затруднение, защото трудно може да се търси човек по тъмно в такъв голям район, където снегът вече се топи и има много клекове, скали и камъни. Почти всеки такъв участък като че ли има шанс да бъде човек, а то всъщност се оказва, че няма човек и търсиш, и търсиш... много трудна ситуация.

Така директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев коментира в "Денят започва" акцията по спасяването на икономиста Владимир Каролев.

Вчера след 12-часова спасителна операция той беше открит в улей под връх Тодорка. Предполага се, че е падал около 400 метра. Теренът, на който е открит Каролев, е със стръмни улеи и камъни и се предполага, че се е спънал и е паднал. Спасителите определят откриването му като голям късмет, тъй като мобилните телефони нямат обхват в района.

"Теренът също е достатъчно труден, за да не може да се разчита на техника. По-голямата част от протичането на акцията, всичко се случваше пеш", допълни директорът на ПСС.

Наличието на хеликоптер според него би забързало спасителната акция.

"В конкретната ситуация буквално можеше да приключи случая в рамките на час-час и половина. Аз не виждам в близко бъдеще да се случи нещо ново. Правителството движи нещата в определена посока. Очаква се един хеликоптер да се появи в България през 2023 г. Така че още две години ще чакаме", коментира Нешев.

Откриха Владимир Каролев след спасителна акция в Пирин

Той обясни, че в момента сезоните се характеризират с топенето на снежната покривка и със заледяването ѝ нощно време. Т.нар. междинен период крие опасности от все още останали снежни преспи, от улеи, пълни със сняг, ако се подценяват, може да доведе до много сериозни инциденти.

Нешев коментира, че почти всяка година има такива инциденти в планината и този период крие точно такива опасности - от подхлъзване, от подценяване на тези снежни преспи.

Става дума и за подценяване на планината, и за надценяване на собствените възможности.

"В този период снежните условия са изключително коварни. От повърхностния слой се очертава меко, като стъпиш на него, имаш чувството, че е меко, но под този разтопен сняг стои твърда, понякога заледена основа, която много лесно може да подхлъзне мекия сняг и всъщност падането става много сериозно. Подобно нещо вероятно се е случило и с г-н Каролев в Пирин. Подозираме, че това е проблемът", каза още Нешев.

Той напомни, че е огромен риск сам човек да бъде в планината. Няма кой да те види, ако пострадаш, няма кой да потърси помощ. Когато тръгваме в планината, е нужно да съберем достатъчно информация за условията там и какво ни очаква като прогноза, дали сме готови психически да отидем там, дали сме подготвени физически, с екипировка. В повечето случаи екипировката е решаваща, категоричен беше директорът на Планинската спасителна служба.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Личните лекари във Варна са против да ходят до РЗИ за ваксини
Личните лекари във Варна са против да ходят до РЗИ за ваксини
Ден на отворените врати в библиотеката в Благоевград
Ден на отворените врати в библиотеката в Благоевград