НОВИНИ

Националната библиотека отбелязва своя патронен празник

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:19, 11.05.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Още
Слушай новината

Днес православната църква почита паметта на светите братя Кирил и Методий. 11 май е патронен празник на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и професионален за българския библиотекар. В условия на извънредна епидемична обстановка чествания все пак има.

Празникът започна с поднасяне на цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий. В честванията със свои изпълнения участваха учениците от Националната гимназия за древни езици и култури, която е първото училище в България, избрало 11 май за свой патронен празник.

Днес и църквата отбелязва празника на светите равноапостоли Кирил и Методий. По този повод в катедралния храм "Александър Невски" беше отслужена литургия.

В Националната библиотека слово произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите ѝ хора идват и си отиват, но словото се предава от поколение на поколение. Йотова допълни, че днес всички ние сме в дълг на тези, които са посветили живота си на книгата.

"Вашето дело и вашата мисия е велика. Това не е шаблон и това не е клише, защото вие държите един златен ключ към много златни врати на много библиотеки в цялата страна. Този златен ключ отваря една врата. Вие, уважаеми дами и господа, сте наследници на тези просветители, които преди 11 века Светите братя Кирил и Методий разпръснаха семето на познанието из целия свят", каза още вицепрезидентът.

Довечера честванията продължават отново тук, където ще бъдат показани новоизработените "Скрити букви". Това са онези пейки, които бяха скрити из града и обособяваха литературни кътчета на неочевидни места. Пейките са във формата на буквите, които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбуки. А на всяка пейка може да бъдат прочетени и стихотворения, написани специално за проекта.

Пейките букви ще останат пред Националната библиотека до 21 май, след което ще отпътуват за Брюксел. А Столичната библиотека има изненада за всички, които обичат книгите - безплатни едногодишни карти.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Солскяр призова феновете да не пречат на провеждането на мача с Ливърпул
Солскяр призова феновете да не пречат на провеждането на мача с Ливърпул
Ива Митева: Служебното правителство няма да има време за ревизия на свършеното
Ива Митева: Служебното правителство няма да има време за ревизия на свършеното