НОВИНИ

След 199 дни тишина: Първи концерт с публика в Ла Скала

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:30, 11.05.2021
Чете се за: 01:55 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Миланската Скала отново отвори врати след шестмесечно прекъсване. Това се случи в навечерието на важна дата за прочутия театър. За да се спазят противопидемичните мерки, в залата бяха допуснати само 500 души.

Първи концерт пред публика в Ла Скала след 199 дни тишина. Миланският театър обикновено започва новия си сезон на 7 декември, но заради пандемията за първи път от 2003 г. това не се случи.

Датата на бляскавото завръщане на живите изпълнения не е случайна - на този ден преди 75 години Ла Скала отново отваря врати след края на Втората световна война.

"Слушахме много музика на запис, гледахме в интернет и по телевизията. Ние също създадохме много музика. Но нищо не може да се сравни с емоцията от музиката на живо. Нищо не може да замени този звук, качество и красота", каза Доминик Мейер, директор на Ла Скала.

Снощният концерт беше под диригентството на Рикардо Шаи и със солист норвежкото сопрано Лизе Давидсен.

"Присъствието на публиката мотивира нас, музикантите. В този момент на трудности и затваряне, научихме какво означава да свириш само за себе си", каза Дамиано Коталасо, музикант.

За да се спазят противоепидемичните мерки вместо пред обичайните 2000 души, концертът беше изнесен пред 500 ценители.

Занапред спектаклите в Ла Скала ще започват по-рано - в 19.00 ч., за да може публиката да се прибере у дома преди началото на вечерния час в 22.00 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес остава слънчево, жълт код за валежи утре следобед
Днес остава слънчево, жълт код за валежи утре следобед
Александър Лазаров с лесна победа в Израел
Александър Лазаров с лесна победа в Израел