НОВИНИ

Мобилен кабинет за безплатни очни прегледи до 16 юли

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 11.05.2021
Чете се за: 04:02 мин.
Регионални
Слушай новината

Днес в Кюстендил малки и големи минаха на безплатни прегледи на очите. Инициативата е част от кампанията "Зрението е всичко! Прегледай се!", която се организира от Български лекарски съюз и Българското дружество по офталмология. Прегледите ще продължат до 16 юли в различни градове на страната.

Идеята на мобилния кабинет е да се направи ранна диагностика на най-честите социално-значими очни заболявания и хората да бъдат запознати с важността на редовните профилактични прегледи. Теменужка Стоянова беше сред първи прегледани днес в Кюстендил.

"Установиха, че имам късогледство. И ми предписаха очила. Усещах и затова исках да ми прегледат очите, защото така усетих, че имам проблем със зрението", каза Теменужка Стоянова.

Медиците днес правеха пълни прегледи на пациентите, като проверяваха зрителната острота, вътреочното налягане и очните дъна.

"Най-честите проблеми при възрастните хора, най-честите очни заболявания са катаракта, глаукома и макулна дегенерация. Като последните няколко години значително се увеличават и процентните случаи на диабетна ретинопатия. Ранното диагностициране при посочените заболявания е изключително важно, защото те вече са лечими, когато са хванати навреме. Съвременното лечение на макулната дегенерация много напредна, здравната каса поема вече голяма част от лечението", каза д-р Виктория Петрова.

Заради пандемията през последната година значително са намалели пациентите, които си правят профилактични прегледи, отчитат специалистите.

"Хората с диабет са много, те са характеризират с други проблеми, които могат да доведат до слепота в един период, затова е хубаво и те да се проследяват редовно", каза д-р Вероника Цанкова.

Увеличил се е и броят на децата със зрителни проблеми, като основна причина лекарите посочват дългото стоене пред компютри и таблети.

"Това, което за нас е много важно при диагностиката на децата, е откриването на социално значими очни заболявания, като такова заболяване е страбизмът, търсим разбира се и така нареченото мързеливо око, което своевременно диагностицирано може да бъде лекувано по един незатормозяващ родителите и децата начин", каза д-р Гергана Иванова.

Специалистите съветват родителите да водят децата си за преглед поне три пъти - когато са на 1 година, на 3 години и преди първи клас. Добре е да ги наблюдават от какво разстояние четат, пишат или рисуват.

"От интернет научих и понеже сега сме ученички, искам профилактичен преглед, нямаме оплаквания, но за всеки случай", каза Силвия Манова.

"Хората, родителите се притесняват и идват в нашия кабинет с притеснението, че детето им е с криво оченце, криви очета навътре, навън. Това е един от симптомите, а друг, който ги притеснява, е, че телефончето е по-близо до очите. Взират се в него, пишат повече на разстояние по-близко от един лакът или две педи. Като тях ги притеснява, навеждат се, изгърбват се", каза д-р Милица Няголова.

В рамките на кампанията ще бъдат обиколени общо 42 места в страната, като желаещите да се прегледат трябва предварително да се запишат.

Автор: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служебният министър на културата Велислав Минеков с три ключови отказа
Служебният министър на културата Велислав Минеков с три ключови отказа
Българският хелзинкски комитет: Правата на стотици хиляди българи бяха засегнати през 2020 г.
Българският хелзинкски комитет: Правата на стотици хиляди българи бяха засегнати през 2020 г.