Къде в страната учениците ще учат онлайн и къде присъствено?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:40, 20.10.2021 (обновена)
16899
Чете се за: 10:50 мин.
Образование
студентите повиши успеха онлайн обучението пандемията
Слушай новината

Къде в страната учениците ще учат дистанционно и къде присъствено? Този въпрос си задават родители от цялата страна. На много места в страната обаче все още тази тема се обсъжда и не е взето окончателно решение. На други - информацията се променя динамично.

Министерството на образованието излезе със заповед, с която всички ученици в общини с над 750 болни на 100 000 ще учат онлайн от 21 октомври.

От утре - онлайн обучение за всички ученици в общини с голям брой болни от COVID-19

Така от утре на онлайн обучение преминават учениците в София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

Ето още информация по места, която събраха кореспондентите на “По света и у нас”:

София - преминава се към онлайн обучение

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че всички ученици в София град преминават на онлайн обучение. От Столична община по-рано днес информираха, че детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрираният процент на карантинирани деца е малко над 3%.

Велико Търново - онлайн обучение

Всички училища в община Велико Търново преминават на онлайн обучение до 5 ноември включително. Там заболеваемостта е достигнала до 787 на 100 000 души население.

Ловеч - спират присъственото обучение в училищата, градините остават отворени

Община Ловеч е в тъмночервената зона и спира присъственото обучение в училищата. Мярката ще бъде в сила от 21 до 29 октомври включително. Решението е взето от Общинския оперативен щаб. Дистанционното обучение ще се отнася за всички ученици от 1-ви до 12-и клас, включително и за предучилищната възраст в училищата. Детските градини на този етап остават отворени.

Стара Загора - дистанционно обучение

Учениците в област Стара Загора преминават на дистанционно обучение от утре. Решението е на Регионалната здравна инспекция и РУО-Стара Загора. Присъствените занятия в учебните заведения са преустановени за 14 дни. На 14-дневна база заболеваемостта в Старозагорска област е 626 на 100 000 души.

Видин - в седем общини преминават на дистанционно обучение

В седем от общините в област Видин учениците преминават на дистанционно обучение от утре - Белоградчик, Бойница, Видин, Димово, Макреш, Ново село и Ружинци. В общините Чупрене, Брегово и Кула ще редуват присъствено и електронно обучение. Само в една община (Грамада) ще учат присъствено.

Кюстендил - училищата в някои общини преминават онлайн

Бобов дол и Сапарева баня минаха на онлайн обучение, заради заболеваемост от COVID-19 над 750 на 100 000 население, обявиха от Регионалния инспекторат по образованието.

Така общините с обучение в електронна среда за региона стават 5 - след Кюстендил, Дупница и Трекляно. Общините Рила, Кочериново, Бобошево и Невестино продължават обучението на ротационен принцип.

Благоевград - онлайн обучение

Заради висок брой заболели, всички ученици в община Благоевград преминават към обучение в електронна среда. То ще продължи една седмица. Учениците от 1-ви до 12-и клас в община Благоевград се очаква да влязат в класните стаи отново на 2 ноември.

Заради покачване на случаите на заразени с COVID-19 над 750 на 100 000, от днес дистанционно се обучават и учениците от общините Сандански и Кресна.

На дистанционно обучение преминават учениците в община Петрич от 28 октомври до 3 ноември. На ротационен принцип са учениците в още 5 общини - Симитли, Разлог, Белица, Хаджидимово и Струмяни.

Хасково - 42 паралелки в областта учат дистанционно

Община Харманли е първата в област Хасково, в която учениците преминават на ротационно обучение. Преустановяват се присъствените учебни занятия на 50 % от паралелките в школата. Мярката се прилага на основание Заповедта на образователното министерство, защото 14-дневната заболеваемост в община Харманли преминала критичната. Заболеваемостта е 522 на 100 000 души за последните две седмици. Началникът на РУО-Хасково Веселина Павлитова е изпратила доклад до Министерството на образованието и науката, очаква се заповед от министъра. Обучението ще става по график в продължение на две седмици, като 50% от паралелките ще водят присъствени занятия, а останалите ще се обучават от разстояние в електронна среда. 13 са за последните 24 часа установени в коронавирусна инфекция в общината. Сред тях са и 2 учителки - от СУ „Неофит Рилски“ в Харманли, под карантина са 46 ученици.

Ямбол - в Елхово преминават изцяло на онлайн обучение

Всички ученици от община Елхово от днес преминават на онлайн обучение. Предписание за това изпрати здравната инспекция до Регионалното управление на образованието в Ямбол заради преминатата критична граница от 750 души на 100 000 в общината.

Очаква се присъственото обучение в Елхово да бъде възстановено в края на следващата седмица. До дни се очаква учениците от 15 училища в община Ямбол също да преминат на обучение в електронна среда заради увеличаващия се брой заразени с коронавирусна инфекция.

Сливен - малките учат присъствено, големите - на ротационен принцип

Учениците от област Сливен се обучават по график от 11 октомври, след обявени по-строги противоепидемични мерки. В присъствена форма на обучение са учениците от 1-ви до 4-ти клас. Учениците от Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица обучаващи се в 7-и, 8-и и 12-и клас провеждат учебни занятия присъствено, а тези от 5-и, 6-и, 9-и, 10-и и 11-и клас учат в електронна среда. По график, изготвен от Регионалното управление на образованието в Сливен ротация в учебните заведения в градовете ще се извърши на 25 октомври. Учениците в малките населени места на територията на област Сливен продължават обучението си в присъствена форма.

Русе - училището в Бяла - изцяло онлайн

В Бяла средното училище „Панайот Волов“ изцяло е онлайн. В Русе училищата преминават на ротационен принцип. Яслите и детските градини ще продължат да работят.

Силистра - в Дулово се учи на ротационен принцип

В Силистренска област средното в училище в Дулово учениците учат на ротационен принцип. В момента на обучение от дистанция са 11 паралелки. Присъствено са учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и тези от 7-и и 12-и клас. В други 4 училища в областта общо 9 паралелки са под карантина.

Пловдив - само едно училище е на онлайн обучение

Със заповед на РЗИ-Пловдив пет общини в областта вече преминаха в тъмночервената зона. Това са Пловдив, Асеновград, Брезово, Марица и Перущица. За тези общини в периода от петък – 22 октомври до 4 ноември включително се въвежда ротационен принцип на обучение в училищата. 50% от паралелките ще са присъствено, останалите ще учат в електронна среда.

На ротационен принцип преминават и учениците от още 5 общини на Пловдивска област. Това са Калояново, Куклен, „Родопи“, Сопот и Съединение. Така само в 7 общини в областта учениците все още ходят на училище.

Добрич - ротационен принцип

Заради повишената заболеваемост в Добричка област от 15 октомври две седмици присъствено учат децата от първи до четвърти клас, а също и тези в 7-и и 12-и. От вчера заболеваемостта в областта премина границата 500 на 100 000 жители. Дали ще бъдат въведени допълнителни мерки в училищата - все още не е ясно.

Смолян - присъствено обучение

В Смолянска област учениците продължават присъственото си обучение, казаха от РУО. Областта все още е в червената зона с малко над 300 позитивни на 100 000. Не се наблюдава и повишена заболяемост сред учениците. За последната седмица потвърдени те случаи в сферата на образованието са 16.

Варна - 4 общини ще учат на ротационен принцип

Учениците в общините Варна, Аксаково, Белослав и Девня ще учат на ротационен принцип в онлайн среда, предложението на образователния инспекторат в града е това да продължи до 3 ноември. Така учениците ще учат пет дни дистанционно и пет – присъствено. Ако броят на заразените в края на периода под 500 на 100 000 души, децата ще се върнат изцяло в клас. Към днешна дата заболелите за 14-дневен период са 656,3 на 100 000 души население. 415 са заетите днес легла в Област Варна от обособените 574. В болница са приети 312 души, от тях - 24 са със завършен курс на ваксинация, 2 - с една ваксина.

Разград - няма училище с онлайн обучение

В Разградска област няма училище, което цялото да е на онлайн обучение. Три паралелки в две гимназии са под карантина в областния град, както и една паралелка в Исперих.

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ЗА НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС "ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКТИ", ПИШЕТЕ НИ ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Алексей Навални печели тазгодишната награда "Сахаров"
Алексей Навални печели тазгодишната награда "Сахаров"
Футболистките ни до 19 г. стартираха с разгромна победа в европейските квалификации
Футболистките ни до 19 г. стартираха с разгромна победа в европейските квалификации