НОВИНИ

Къде в страната учениците ще учат онлайн и къде присъствено?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:40, 20.10.2021 (обновена)
19589
Чете се за: 10:50 мин.
Образование
студентите повиши успеха онлайн обучението пандемията
Слушай новината

Къде в страната учениците ще учат дистанционно и къде присъствено? Този въпрос си задават родители от цялата страна. На много места в страната обаче все още тази тема се обсъжда и не е взето окончателно решение. На други - информацията се променя динамично.

Министерството на образованието излезе със заповед, с която всички ученици в общини с над 750 болни на 100 000 ще учат онлайн от 21 октомври.

От утре - онлайн обучение за всички ученици в общини с голям брой болни от COVID-19

Така от утре на онлайн обучение преминават учениците в София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

Ето още информация по места, която събраха кореспондентите на “По света и у нас”:

София - преминава се към онлайн обучение

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че всички ученици в София град преминават на онлайн обучение. От Столична община по-рано днес информираха, че детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрираният процент на карантинирани деца е малко над 3%.

Велико Търново - онлайн обучение

Всички училища в община Велико Търново преминават на онлайн обучение до 5 ноември включително. Там заболеваемостта е достигнала до 787 на 100 000 души население.

Ловеч - спират присъственото обучение в училищата, градините остават отворени

Община Ловеч е в тъмночервената зона и спира присъственото обучение в училищата. Мярката ще бъде в сила от 21 до 29 октомври включително. Решението е взето от Общинския оперативен щаб. Дистанционното обучение ще се отнася за всички ученици от 1-ви до 12-и клас, включително и за предучилищната възраст в училищата. Детските градини на този етап остават отворени.

Стара Загора - дистанционно обучение

Учениците в област Стара Загора преминават на дистанционно обучение от утре. Решението е на Регионалната здравна инспекция и РУО-Стара Загора. Присъствените занятия в учебните заведения са преустановени за 14 дни. На 14-дневна база заболеваемостта в Старозагорска област е 626 на 100 000 души.

Видин - в седем общини преминават на дистанционно обучение

В седем от общините в област Видин учениците преминават на дистанционно обучение от утре - Белоградчик, Бойница, Видин, Димово, Макреш, Ново село и Ружинци. В общините Чупрене, Брегово и Кула ще редуват присъствено и електронно обучение. Само в една община (Грамада) ще учат присъствено.

Кюстендил - училищата в някои общини преминават онлайн

Бобов дол и Сапарева баня минаха на онлайн обучение, заради заболеваемост от COVID-19 над 750 на 100 000 население, обявиха от Регионалния инспекторат по образованието.

Така общините с обучение в електронна среда за региона стават 5 - след Кюстендил, Дупница и Трекляно. Общините Рила, Кочериново, Бобошево и Невестино продължават обучението на ротационен принцип.

Благоевград - онлайн обучение

Заради висок брой заболели, всички ученици в община Благоевград преминават към обучение в електронна среда. То ще продължи една седмица. Учениците от 1-ви до 12-и клас в община Благоевград се очаква да влязат в класните стаи отново на 2 ноември.

Заради покачване на случаите на заразени с COVID-19 над 750 на 100 000, от днес дистанционно се обучават и учениците от общините Сандански и Кресна.

На дистанционно обучение преминават учениците в община Петрич от 28 октомври до 3 ноември. На ротационен принцип са учениците в още 5 общини - Симитли, Разлог, Белица, Хаджидимово и Струмяни.

Хасково - 42 паралелки в областта учат дистанционно

Община Харманли е първата в област Хасково, в която учениците преминават на ротационно обучение. Преустановяват се присъствените учебни занятия на 50 % от паралелките в школата. Мярката се прилага на основание Заповедта на образователното министерство, защото 14-дневната заболеваемост в община Харманли преминала критичната. Заболеваемостта е 522 на 100 000 души за последните две седмици. Началникът на РУО-Хасково Веселина Павлитова е изпратила доклад до Министерството на образованието и науката, очаква се заповед от министъра. Обучението ще става по график в продължение на две седмици, като 50% от паралелките ще водят присъствени занятия, а останалите ще се обучават от разстояние в електронна среда. 13 са за последните 24 часа установени в коронавирусна инфекция в общината. Сред тях са и 2 учителки - от СУ „Неофит Рилски“ в Харманли, под карантина са 46 ученици.

Ямбол - в Елхово преминават изцяло на онлайн обучение

Всички ученици от община Елхово от днес преминават на онлайн обучение. Предписание за това изпрати здравната инспекция до Регионалното управление на образованието в Ямбол заради преминатата критична граница от 750 души на 100 000 в общината.

Очаква се присъственото обучение в Елхово да бъде възстановено в края на следващата седмица. До дни се очаква учениците от 15 училища в община Ямбол също да преминат на обучение в електронна среда заради увеличаващия се брой заразени с коронавирусна инфекция.

Сливен - малките учат присъствено, големите - на ротационен принцип

Учениците от област Сливен се обучават по график от 11 октомври, след обявени по-строги противоепидемични мерки. В присъствена форма на обучение са учениците от 1-ви до 4-ти клас. Учениците от Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица обучаващи се в 7-и, 8-и и 12-и клас провеждат учебни занятия присъствено, а тези от 5-и, 6-и, 9-и, 10-и и 11-и клас учат в електронна среда. По график, изготвен от Регионалното управление на образованието в Сливен ротация в учебните заведения в градовете ще се извърши на 25 октомври. Учениците в малките населени места на територията на област Сливен продължават обучението си в присъствена форма.

Русе - училището в Бяла - изцяло онлайн

В Бяла средното училище „Панайот Волов“ изцяло е онлайн. В Русе училищата преминават на ротационен принцип. Яслите и детските градини ще продължат да работят.

Силистра - в Дулово се учи на ротационен принцип

В Силистренска област средното в училище в Дулово учениците учат на ротационен принцип. В момента на обучение от дистанция са 11 паралелки. Присъствено са учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и тези от 7-и и 12-и клас. В други 4 училища в областта общо 9 паралелки са под карантина.

Пловдив - само едно училище е на онлайн обучение

Със заповед на РЗИ-Пловдив пет общини в областта вече преминаха в тъмночервената зона. Това са Пловдив, Асеновград, Брезово, Марица и Перущица. За тези общини в периода от петък – 22 октомври до 4 ноември включително се въвежда ротационен принцип на обучение в училищата. 50% от паралелките ще са присъствено, останалите ще учат в електронна среда.

На ротационен принцип преминават и учениците от още 5 общини на Пловдивска област. Това са Калояново, Куклен, „Родопи“, Сопот и Съединение. Така само в 7 общини в областта учениците все още ходят на училище.

Добрич - ротационен принцип

Заради повишената заболеваемост в Добричка област от 15 октомври две седмици присъствено учат децата от първи до четвърти клас, а също и тези в 7-и и 12-и. От вчера заболеваемостта в областта премина границата 500 на 100 000 жители. Дали ще бъдат въведени допълнителни мерки в училищата - все още не е ясно.

Смолян - присъствено обучение

В Смолянска област учениците продължават присъственото си обучение, казаха от РУО. Областта все още е в червената зона с малко над 300 позитивни на 100 000. Не се наблюдава и повишена заболяемост сред учениците. За последната седмица потвърдени те случаи в сферата на образованието са 16.

Варна - 4 общини ще учат на ротационен принцип

Учениците в общините Варна, Аксаково, Белослав и Девня ще учат на ротационен принцип в онлайн среда, предложението на образователния инспекторат в града е това да продължи до 3 ноември. Така учениците ще учат пет дни дистанционно и пет – присъствено. Ако броят на заразените в края на периода под 500 на 100 000 души, децата ще се върнат изцяло в клас. Към днешна дата заболелите за 14-дневен период са 656,3 на 100 000 души население. 415 са заетите днес легла в Област Варна от обособените 574. В болница са приети 312 души, от тях - 24 са със завършен курс на ваксинация, 2 - с една ваксина.

Разград - няма училище с онлайн обучение

В Разградска област няма училище, което цялото да е на онлайн обучение. Три паралелки в две гимназии са под карантина в областния град, както и една паралелка в Исперих.

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ЗА НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС "ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКТИ", ПИШЕТЕ НИ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алексей Навални печели тазгодишната награда "Сахаров"
Алексей Навални печели тазгодишната награда "Сахаров"
Футболистките ни до 19 г. стартираха с разгромна победа в европейските квалификации
Футболистките ни до 19 г. стартираха с разгромна победа в европейските квалификации