НОВИНИ

Как да се пазим в горещото време?

предпазим горещото време
bnt avatar logo
от БНТ
15:07, 18.07.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Общество
Слушай новината

Вече няколко дни времето в България е опасно горещо. За да предпазим здравето си в жегите трябва да спазваме някои прости правила – да не излизаме навън в най-горещите часове, да пием повече вода, да се охлаждаме, но и да внимаваме с рязката смяна на температурата.

И днес максималните температури в страната са между 35° и 40°, в София - около 35°. За цялата територия важи предупреждение за опасно високи температури.

Високите температури у нас ще продължат почти до края на месеца

Как да се предпазим в горещото време?

Хората да ограничат извършването на дейности на открито в най-горещите часове на деня - между 11.00 и 15.00 часа. А между 12.00 и 16.00 ч. да седят в помещения с климатик или на сенчести места в стаята или офиса.

При разходките да се използват сенчести маршрути и периодично да се правят кратки почивки. На открито да се използват шапки с широка периферия.

Носете светли и проветриви (широки) дрехи, дори навлажнени, изпаряват вода и тялото остава защитено за по-дълго време, съветват още специалисти.

Горещото време може да доведе до слънчев удар и изгаряния. Необходимо е да се пазят и хората със сърдечни заболявания. Кръвоносните съдове се разширяват от топлината, а това може да понижи стойностите на кръвното налягане, прегряването води до унесеност, делириум, даже бълнуване.

За да се предпазят хората от топлинен удар е необходимо да се пият повече течности. Специалистите препоръчват да се пие вода винаги, щом усетите жажда. Желателно е течностите да съдържат сол - айрян, бульони, натурални сокове са най-подходящите напитки, които предотвратяват дехидратацията. В горещо време алкохолните напитки са противопоказани.

Снимки: БТА

Трябва да се внимава с разхлаждането в басейни и в морето, рязкото охлаждане може да доведе до термичен шок и да причини проблеми с дишането.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на Крумовград си постави за цел 7-о място в края на сезона
Треньорът на Крумовград си постави за цел 7-о място в края на сезона
Три коли и автобус се удариха в София (Снимки)
Три коли и автобус се удариха в София (Снимки)