НОВИНИ

Как държавата може да подпомогне селскостопанския сектор - коментират производители

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 20.09.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Протестиращите земеделци остават в стачна готовност. Те очакват през днешния ден да бъде подписан меморандум. Националната асоциация на зърнопроизводителите протестира за четвърти път в рамките на една година. Темата коментираха в студиото Радостина Жекова от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Цветан Цеков от Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци".

"Ние нямаме политически искания. Искаме обаче политиката, която се води в сектора да даде възможност да оцелее, защото 2023 г. е изключително трудна година. Ние бяхме част от групата, която изслуша предложенията на министър-председателя, министъра на финансите и министъра на земеделието и изнесохме тази информация на 25 браншови организации, които участваха в инициативния комитет", обясни Радостина Жекова от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По думите ѝ това, което е важно за сектор "Зърнопроизводство", е забраната за внос на слънчоглед, която е действаща в момента и тя ще бъда такава докато не седнат на една маса заедно с преработвателите и не се уточни каква точно е разликата в това, което се произвежда и това, което те преработват.

Жекова каза още, че украинската страна ще трябва да изготви лицензионни режими, т.е. фирмите, които ще изнасят от Украйна ще са ясни кои са и фирмите, които ще могат да купуват от ЕС също ще бъдат регламентирани. Очаква се от тук нататък всяка седмица Агенция "Митници" да дава информация за цената на културите, които се произвеждат за износ - слънчоглед, пшеница, царевица и рапица и така да се следи дали има по някакъв начин натиск от страна на търговци.

По думите на Цветан Цеков от Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци", покрай тези протести изригна цялата земеделска общност заради натрупани от десетки години проблеми, липса на качествени политики, дебалансирано подпомагане и в резултат на което уязвимите сектори "Животновъдство" и "Плодове и зеленчуци" бяха смазани.

"Сами виждате, че българските плодове и зеленчуци почти отсъстват. И затова есе борим това нещо да бъде преодоляно, но липсата на пазари, на работна ръка, на стратегия за напояване и краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели, които никога не са поставени политики, се стигна до онази точка, в която ние сме на границата да загубим този сектор", поясни Цеков.

Той допълни, че основното им искане е било да се постави началото на политики и стратегии за развитието на сектор "Плодове и зеленчуци".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гол на вратаря Проведел донесе точката на Лацио срещу Атлетико Мадрид на старта на Шампионската лига
Гол на вратаря Проведел донесе точката на Лацио срещу Атлетико Мадрид на старта на Шампионската лига
Пет български представителки излизат на тепиха в Белград днес
Пет български представителки излизат на тепиха в Белград днес