Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Как мъж от Русе превърна донорството в своя кауза

bnt avatar logo
от БНТ
13:56, 09.10.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи осем емблематични сгради в страната бяха осветени в зелено, за да се привлече вниманието на обществото към смисъла на благородния акт. В България в момента от донорски органи спешно се нуждаят 946 души.

До средата на септември тази година са извършени едва 18 трансплантации, което нарежда страната ни на едно от последните места в Европа. Затова маратонецът Димитър Михайлов от Русе, който живее втори живот, благодарение на донорството, не спира да го популяризира и го превръща в своя кауза.

Едва на 23 години Димитър Михайлов се сблъсква със страшната диагноза остра лимфобластна левкемия.

"Отначало бях много стресиран, защото лекуващият лекар и екипът му ми казаха, че ми остават 28 дни живот или да изкарам първата химиотерапия", заяви Димитър Михайлов.

Следват най-мрачните 54 седмици, докато е на химиотерапия, а шанс за нов живот получава, благодарение на стволовите клетки на мъж от Германия.

"1600 души в годината се разболяват от автоимунно злокачествено образувание на кръвта. Колкото повече хора се тестват на национално ниво, толкова по-голяма ще е активизацията между донор и реципиент. Трансплантациите, извършени в България - клетъчните, се извършват благодарение на немския регистър. Той е около 6 милиона, а в България е 2500 човека. Няма донори в България, защото това не е национална политика. Донорството изисква финансови средства, които нямат възвръщаемост", допълни Димитър Михайлов.

В момента Димитър е в ремисия. За да популяризира донорството предизвиква духа и тялото си и с 80-килограмова раница на гърба за 18 дни изминава 600 километра в ултрамаратона от връх Ком до нос Емине.

Медалът ще дари на спасителя си от Германия. Казва, че освен от надежда донорството се нуждае най-вече от дела. Затова е "за" то да се извършва по презумпция.

"Доста катастрофи стават в нашата страна. Много е важно всеки български гражданин да даде своето съгласие на своите близки, ако може и нотариално да го завери, защото един пациент, изпаднал в клетъчна или мозъчна смърт, може да спаси живота на 8 пациенти. Личен избор е", каза още Димитър Михайлов.

Осветиха в зелено Пантеона на възрожденците в Русе

В зеления цвят на донорството беше осветен Пантеонът на възрожденците в Русе.

Автор: Даниела Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младен Кръстаич и Георги Иванов: Нека бъдем умерени оптимисти
Младен Кръстаич и Георги Иванов: Нека бъдем умерени оптимисти
17 точки и победа за Иван Алипиев в Италия
17 точки и победа за Иван Алипиев в Италия