НОВИНИ

Руски водолази оценяват щетите след мощната експлозия на Кримския мост

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:36, 09.10.2022
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Днес се възобновява движението за автомобили по Кримския мост и в двете ленти, след като по-рано беше възстановена и жп връзката. Руски водолази ще оценят щетите след вчерашната мощна експлозия, при която загинаха трима души и бяха разрушени две от платната за движение.

Часове след мощната експлозия, при която сериозно пострада Кримският мост, руското министерство на транспорта разпространи кадри с първия преминаващ влак след инцидента. Късно снощи от ситуационния център в руския град Таман, който се свързва с Кримския полуостров чрез съоръжението, руският вицепремиер Марат Хуснулин нареди незабавно да започне демонтажът на срутилия се участък.

"Движението беше възстановено в едното платно и задачата е през нощта да бъде подготвено отварянето на движението и в двете платна", заяви Марат Хуснулин, вицепремиер на Русия.

Фериботната връзка между Краснодар и Крим ще бъде временно безплатна, обявиха руските власти. Вчера се изви километрична опашка от автомобили, желаещи да напуснат Кримския полуостров с ферибот.

В редовното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски не спомена конкретно експлозията на моста, който е символ на анексията на Крим от Москва и е ключов път за доставки за руските сили, сражаващи се в Южна Украйна. Но заяви:

"Днес беше добър и предимно слънчев ден в нашата страна. Над по-голямата част от територията беше 20 градуса по Целзий и слънчево. За съжаление над Крим беше облачно, но все пак топло. Но каквито и облаци да има, украинците знаят какво да правят и знаят, че бъдещето е слънчево. Това е бъдеще без окупатори на цялата ни територия и по-специално в Крим", допълни президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Пред кметството в Киев, където беше поставена огромна марка, на която е нарисуван горящият Кримски мост, хората се снимат за спомен. В социалните мрежи се появиха карикатури, вдъхновени от експлозията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17 точки и победа за Иван Алипиев в Италия
17 точки и победа за Иван Алипиев в Италия
Спортна емисия - 09.10.2022 г. - 12.20 ч.
Спортна емисия - 09.10.2022 г. - 12.20 ч.