НОВИНИ

Как общуват делфините в Черно море

bnt avatar logo
от БНТ
12:35, 17.08.2022
Чете се за: 02:57 мин.
Регионални
Слушай новината

Как общуват делфините в Черно море - отговор на този въпрос търси голям международен проект, в който Лабораторията по подводна акустика във варненския Технически университет има водеща роля. Тя осигурява записи на "разговорите" на делфините в морето и базата за сравнение звуците, с които общуват обитателите на Делфинариума в града.

Отдавна няма съмнение, че делфините разговарят помежду си. Голям международен научен проект сега иска да разбере точно какво си казват. В него участва и Лабораторията по подводна акустика в Техническия университет във Варна - световен лидер в компютърната биоакустика. Проф. Тодор Ганчев е един от участниците в проекта, който трябва да направи връзката между сигналите и поведението при делфините, наблюденията във Варненския залив вече започнаха.

"Записите показват първо, че има голямо количество делфини във Варна. Много повече, отколкото преди 10 години. От една страна популацията расте, заради регулациите, които бяха наложени от ЕС. От друга страна, явно средата е благоприятна. Може би от трета страна, военните действия в северната част на Черно море изтласкват делфините. Така че при нас донякъде положението се подобрява има много делфини, което е индикация, че всичко е наред с морето", обяснява проф. Тодор Ганчев, зам.-ректор на ТУ-Варна.

Проектът е малка част от едно по-голямо усилие, което е свързано с подобряване на качеството на живот на хората.

"Делфините са на върха на хранителната верига в Черно море, при което когато има изобилие, това е индикатор, че ресурсите в Черно море са достатъчни, че водата не е толкова мръсна, че нещата са в някакви граници, които са приемливи за делфините. Те са индикатор, че има условия туризма да се развива, тъй като са привлекателни,", казва още проф. Тодор Ганчев.

Ръководител на проекта е университетът "Нова горица" в Словения, а техните лингвисти ще анализират сигналите на делфините, като крайната на цел на всички участници е след време хора и делфини да могат да си говорят.

Репортер: Нора Бочева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва спешно обезопасяване на скалите край Античния театър в Пловдив
Започва спешно обезопасяване на скалите край Античния театър в Пловдив
ЕК одобри държавна помощ от 426 млн. лева за подпомагане на земеделските стопани
ЕК одобри държавна помощ от 426 млн. лева за подпомагане на земеделските стопани