НОВИНИ

Повдигнаха обвинения на задържаните за схемата с крадени луксозни автомобили в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
11:48, 17.08.2022
Чете се за: 02:47 мин.
Криминално
Слушай новината

Прокуратурата в Бургас повдигна обвинения на петима мъже и една жена след специализираната полицейска акция срещу схема за крадени луксозни автомобили. Колите, регистрирани с фалшиви документи, са за близо 4 млн. лева.

Престъпната група е действала още от есента на 2020 г. До вчера близо 40 луксозни автомобили са участвали в схемата с пререгистрация с фалшиви документи, предназначени за продан на занижени цени както у нас, така и в страни от Близкия изток.

В групата са участвали общо 6 души, сред тях и бивш служител на МВР, който е знаел много добре каква е точната процедура при регистрация на автомобили. Групата се разследва още от май. Голяма част от луксозните автомобили са били откраднати зад граница от страни в Европа. В разследването участват и служители на ГДБОП.

снимка: Окръжна прокуратура - Бургас

"Ръководителят на организираната престъпна група е създал една стройна структура, престъпна структура, за изкупуване на автомобили, които са предмет на кражба, предмет на лизингови измами или предмет на застрахователни измами. От групата са осигурявали обикновено, лица с нисък социален статус, които са се явявали като собственици на тези автомобили. Говорим за автомобили, чиято средна стойност е над 100 000 лева на всеки от тях", заяви старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас.

7 арестувани след спецоперация срещу пререгистрацията на крадени луксозни автомобили в Бургас

"За лицето, привлечено към наказателна отговорност за ръководене на престъпната група, Наказателният кодекс предвижда наказание от 5 до 15 г. лишаване от свобода. За участниците е предвидено наказание от 3 до 10 г. лишаване от свобода", каза Светослав Маринчев, заместник-окръжен прокурор на Бургас.

Зрелищна акция в Бургас срещу схема с крадени луксозни автомобили

От прокуратурата в Бургас казаха, че разследването продължава. Разпитват се свидетели и се събират още доказателства. Не е изключено да има и още подведени под отговорност.

Вижте повече в прякото включване на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саша Илич: Срещу Базел ще е трудно, надявам се да върнем феновете
Саша Илич: Срещу Базел ще е трудно, надявам се да върнем феновете
Григор Димитров изгледа мача на Серина Уилямс срещу Ема Радукану
Григор Димитров изгледа мача на Серина Уилямс срещу Ема Радукану