НОВИНИ

Икономисти: Инфлацията може леко да се забави към края на годината

bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 17.08.2022
Чете се за: 03:52 мин.
Бизнес
Слушай новината

Инфлацията на годишна база чупи нови рекорди, въпреки успокоението в ръста ѝ през последните месеци. За рекордната инфлация и доходите на българите анализ в студиото на "Денят започва" направиха икономистите Мика Зайкова, Георги Вулджев и Щерьо Ножаров.

Според Вулджев много е вероятно от сега до края на годината да се види едно забавяне в ускорението на инфлацията, т.е. тя да се застопори някъде близко до настоящите нива, които към момента са 17%. Може дори и леко да се забави към края на годината. По думите му, инфлационните тенденции и факторите, които причиняват високата инфлация са налице и най-вероятно тя ще продължи да е дълбоко двуцифрена до края на зимата.

От своя страна Мика Зайкова заяви, че това, което причинява инфлацията е войната в Украйна, която разделя света на две и която ни отделя от суровинния източник, а именно Русия. Не става дума само за газ и петрол, но и за метали, зърно и много други неща. По думите й, това, което причинява инфлацията не е отминало, нито има някакви данни, че ще намалее. Светът влиза в рецесия и инфлацията ще се ускорява, а няма да намалява, подчерта Зайкова.

Щерьо Ножаров от БСК посочи, че инфлацията ще остане на сегашните нива като на годишна база ще е някъде около 15%. Българският лев е привързан към еврото и страната оперира с позиции в долари. Всички монетарни мерки, които бяха предприети в САЩ и в ЕС за охлаждане на инфлацията ще дадат ефект в стокообмена, каза Ножаров. И допълни, че голяма част от инфлацията се дължи на инфлация на предлагането, но търговските вериги имат способността да се приспособяват към външни шокове и такова приспособяване вече е започнало.

Във връзка с повишаването на доходите, според икономистите това повишаване е в реалната икономика и в частния сектор. Държавата, колкото и да се опитва да налива пари по какъвто и да е начин, не може да постигне устойчиво в дългосрочен план покачване на доходите. Разковничето за вдигането на доходите е в инвестициите.

По отношение на пенсиите, Мика Зайкова каза, че в момента пенсионният фонд е в дълбок дефицит от 4 милиарда лева и това не става само с вдигане на осигурителни вноски. Според нея, ръстът на доходите на работещите е много нисък - 7,7 на сто и при липса на инвестиции едва ли ще стане много по-висок. Пенсионната система се нуждае от сериозен ремонт и дисциплина, особено във фискално отношение. В контекста на този огромен дефицит не трябва новите разходи за пенсии да изпреварват ръста в приходите от осигуровки.

Според икономистите, за България все още не е ясно дали ще се влезе в рецесия. Ако има адекватна политика на местно ниво може и да се разминем с нея, но до голяма степен това зависи от външни фактори.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежко, но стабилно остава състоянието на двете деца от катастрофата на АМ "Тракия"
Тежко, но стабилно остава състоянието на двете деца от катастрофата на АМ "Тракия"
1350 са новите случаи на коронавирус
1350 са новите случаи на коронавирус